hoge druk centrum 45:14.2N 20:31.4W

Scherezade
Hans Hansen
Thu 10 Jul 2014 12:17
Do morgen, we zitten midden in het centrum van de hoge druk. Vaak associeren we hoge druk met mooi weer, wel hier op zee is het anders. Het is rustig, geen wind, vlakke zee, maar ook vochtig met een erg laag hangend dicht wolkendek waaruit hier en daar wat motregen valt. Het zicht is bepekt en niet goed in te schatten soms enkele mijlen vaak veel minder, gemiddeld niet meer dan een 1/2 tot 1/4 mijl. Er is geen wind dus de wolken bewegen niet, het is en stilstaand, drukkend en vochtig decor met identieke kleuren voor lucht en water, vrijwel geen horizon en daar bewegen wij ons doorheen. In plaats van een veranderend decor om de boot heen. Het lijkt op een mistige stile dag op het IJselmeer alleen de lange deinig verraadt dat we op zee zijn. We zijn nu echt een motorboot met en wat groot uitgevallen slingerzeil. De radar staat voordurend standby. We lezen wat, drinken thee of koffie, de iPhone staat steeds op een timer en elk kwartier controleren we de radar, nu zit er en boot links naast ons die ons inhaalt en voor ons langs gaat, afstand een mijl of 8, op de AIS (nog?) niet te zien. De updates van dat systeem zijn trouwens niet zo accuraat. Toen we in Horta aankwamen waren we volgs de site marinetraffic nog niet vertrokken uit St Maarten. Langzaam schuiven we door het HD gebied, vanavond meer wind en hopelijk kunnen we dan weer zeilen. Tot nu toe 285 motoruren.