Tupbak, første møtet med Kuna Indianene

With the wind in Coquelicot
Therese Molander / Helge Larsen
Fri 23 Jan 2009 03:12
09:00.00N 77:45.65W
 
Our first meeting with the Kuna Indians.
After I wrote last time we didn't made it to the village because heavy showers from mother Earth! We had a relaxing day on the boat instead! But yesterday we tok our dingi to the small village. When we approached the cementdock Helge said -I wounder what these wooden cages are for? And you know what!! I know the answer :) Normally has Helge much more knowledge then me because he reads more i advanced, but this time I know tihi!! They are for the pigs. Kunas have their pigs in "selfcleaning" cages over the water, smart!
After just a few steps into this other world where children were playing, men sat in groups talking and women in traditional clothing walked back and forth, we heard a voice -Hola, hello! And this old man came out of a hut, made of bambu, like all houses in the village. We asked him if we could walk up to the mast on the top of the island, and he asked if we had asked the chief? We followed him to a hut with a hammoc hanging over the sandfloor. Then we heard a mans voice but we coulden't see who was talking because of a pice of fabric. I puklled it aside and there we saw this old little man with a beige golfing hat. He was friendly and after paying him 2$ each we were free to do our walk. But we neede a guide. The grandchild of our new friend could take us, and of we went. He walked quick and it felt good to be moving again, up, up, up!! Puh! Sitting on the boat doesn't give you a athletscondition ;) On the top we became comfused....where is the stunning view the book told us about. And then we thought about the mast, aha! So we climed up the rusty ladder, up the mast, and there it was THE VIEW!!! It was beautiful. On the wa ydown to the village we saw a monkey and a frog. The old man said we walked fast and then he said -And now?You go back to the yaht.....Was this a question or an order? We coulden't say. So we said thank you and walked to our dinig. When we were sitting on the dock I took a picture of the group pf people who were gatterd around a boat ful of fish. You are not alowed to take pictures of the Kuna Indians, or they want 1$ of you if you do. They came up with this idea when they saw a postcard of them self i Panama for 1$. I didn't think anyone saw me, but Helge said that children started to dance and wawe. After some minutes a man came out on the dock and gave us a sign that he wanted us to leave...so, we tok our dingie out to Coquelicot. Hmm we are comfused, they seem to be happy that ypu are there but we shouldent come to close!
 
Hopfully we wil meet more welcoming Kunas down the road!
 
God night!!
 
Therese and Helge
 
And now in Norwegian
 
Hei venner!!
 
Nå sal jeg fortelle om vårt først emøte med Kuna Indianene. Etter jeg skrev forrige gang kom vi oss ikke til byen som jeg skrev. Det regnet for mye, så vi hadde en koselig dag på båten med kortspill og boklesing. Men sen, igår tok vi jolla bort til landsbyen og for en gang skyll hehe kunne jeg svare på et spørsmål :) Helge pleier altid å leste nøye på om stedene vi drar så han er litt av en reseleder hehe. Men denne gangen hadde jeg også lest. Helge kurte på hva de burene ute i vannet kunne være. Det er for grisene svarte jeg. Kuna indianene har selvrensende burer til grisnen sine. Allt "forsvinner" bare ned i vannet og blir borte! Enkelt og greit! Lurer på om menneskenes doer virker på samme måte?? Vi fortlyde jolla ved betongbrygga og gikk in i byen. Det var som å gå mange år tilbake i tid. Det var hydder av bambu og rundt omkring sprang barn som lekte, men satt i grupper og leste og damer i tradisjonelle klær gikk fram og tilbake i gatene, bærendes på et barn eller en kjele eller håndarbeid.Vi hadde ikke gått langt før vi hørte noen rope -Hola, Hello! fra en av hyddene. En gammel man kom ut! Han snakket engelsk og lurte på hva vi ville. Vi sa at vi gjerne ville gå opp til masten på toppen av fjelle og han spurte om vi hadde spurt Sjefen? Det hadde vi ikke!Så mannen følgte oss til en bambuhydde der en hengekøye hang under palmeblad taket. Bak der kunne vi høre en stemme men vi kunne ikke se den som snakket pga et tøystykke som hang forran. Jeg dro tøystykket til side og der lå en gammel man i hengekøya, med et stort smil på leppene. Etter å ha betalt han 2$ per person var vi frie til å gå opp til tårnet. Vi takket, tok i hånd og gikk. Han måtte vært en av de tre sailasene som jeg skrev om sist gang, tenk om han var den øverste? Som guide fikk vi med oss mannens barnebarn. Han var på semester her og bodde egentlig i Panama. Det var en sprek 15åring, må jeg si mer+ Og vi er nå for soffede seilerfolk hehe, det føltes som han løp opp fjelle gjennom jungeln. Det gikk opp opp opp, men jøss så deilig det var å bevege seg igjen. Vi nøyt i fulle drag, både av bevegelsen men også av den underbare følelsen av å være i en jungel igjen.
 
Vel oppe ble vi først skuffa, hvor var utsikten de skrøyt om i boka? Så, nesten på likt, så vi mot masten. Jeg spurte Oransj (guttens navn) hvis det var ok, og han sa ikke imot, Helge tok tag i stigen og svingte seg opp, jeg sto kvar på marken, meget skeptisk til alle strømledninger som hang og slag. -Syns du jeg skal gå opp spurte jeg helge. Nei, jeg tror ikke du tørr, sa han. Og med et, var jeg oppe i stigen. Det var høyt og når jeg kom over tretuppene ble det enda mer skummelt. Helge var allerede nesten i toppen han, men jeg syns vinden gjorde dette litt spennende, men da så jeg UTSIKTEN WOW!! Her var den!! Det ble noen bra bilder der oppe og sen satte vi kurs ned over igjen. På vei ned så vi en liten Herr Milsson ape og en guk sort frosk. Jeg tok noen snik bilder av byen på vei ned. Man får nemlig ikke ta bilder av Kuna indianene, eller rettere sagt da vil de ha 1$. De starta denne tradisjonen da de så postkort av seg selv bli solgt for 1$ i Panama City. Jeg syns jo at det er en tullete ting, for det kommer vel an på hvordan bilde blir tatt., Selvfølgelig stapper man ikke kameran rett i tryne på folk, man spør vel først. Jeg mener vi fikk ikke betalt da alle Peruanske skolelever tok bilde av oss i Peru...kanskje dette er en dårlig sammeligning, jaja! Når vi kom tilbake til den gamle mannens hydde, som også denne hade sandgulv sa han at vi gått fort og sen sa han -og nå skal dere tilbake til båten..Her vet vi ikke om dette var et spørsmål eller en påstand! Vi spurte om å kjøpe brød, men det var slutt, sen spurte vi om vi kunne se grisenen men det kunne vi ikke. Vi takket for oss! Vi satt en stund på brygga og jeg tok et bilde på en grupp mennesker som sto samlet rundt en uthugga kano med fisk. Barna hadde tydligvis sett meg for de begynte å danse. Helge syns det var unødvendig av meg, hmmm sa jeg! Etterhver når vi satt der og bare kikket kom en han og hyttet med armen, som om han ville vi skulle dra. Sen kom han fram til oss og smilte, men han gikk ikke forren vi hadde reist oss, satt oss i jolla og kjørte avgårde. Vi er komfunderade om detta folk. Det er precis som de sier -Kul at dere er her, men kom ikke for nær. Det er synd og kjedlig, men de har kanskje dårlig erfaring med turister? Vi diskuterte litt om dette. Kan det være at de vil ha sine liv for seg selv? Viser vi folket hva de ikke har, skaper vi behov som ikke kan dekkes? Spørsmålene lever videre, men vi har fortsatt kang tid i gjen i Kuna Yala så vi får prøve finne ut av det.
 
Vi har planer om å dra videre i morra hvis være tillater oss!
 
Masse klemmer fra Therese og Helge  

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image