9 Mars 2.019 05:53:35S 98:04:37W

Peikea
Sun 10 Mar 2019 03:05

Bona tarda a tots. Fa poques hores hem passat ja les primeres 500 milles nàutiques de les 3.000 que farem en aquesta travessa de Galápagos a Marqueses.  Costa fer-se una idea de com són aquestes distàncies. Per exemple de Palamós a Menorca n’hi ha 120 i de Palamós al nord de Sardenya 240! Ja estem en plena navegació oceànica, la nit de dijous a divendres vàrem veure que el generador que portem a la sentina (bodega del vaixell) per carregar bateries per quan anem a vela no refrigerava bé. A les 4 de la matinada en Manel i en Pep s’hi van passar dues hores intentant reparar-lo. Varen sortir xops de suor, com cada vegada que s’ha de treballar a la sentina.

Finalment el problema venia de la corretja de la bomba i dels moltíssims recanvis que portem a bord precisament aquest no hi és. Això implica que haurem de tant en tant posar el motor al ralentí mentre naveguem a vela per carregar les bateries  que són indispensables per l’electrònica del vaixell i altres components elèctrics com nevera i congelador. També per la potabilitzadora d’aigua. I haurem de renunciar a algunes comoditats urbanes, com la rentadora de roba acabada d’instal·lar. Esperem poder aconseguir un recanvi de la corretja i que arribi a les Marqueses (un dels punts mes remots del planeta) per poder utilitzar el generador a partir d’aquest punt. Les comunicacions i la logística de transport moderna ho pot fer possible!

En aquest tipus de navegacions llargues és important dormir quan toca o quan no toca també. Si et passes la nit en blanc has de intentar recuperar-te  dormint els moments que puguis durant el dia. Hem d’intentar estar a punt pel que pugui venir.

Durant dues vegades al dia hi ha la connexió via ràdio d’ona curta amb els altres vaixells de la flota. En aquestes connexions cada vaixell indica la seva posició i les condicions de navegació que té. És una bona manera de trencar la rutina i de sentir veus diferents en aquesta immensitat.

A bord portem també una línia de telèfon via satèl·lit i accés de dades per enviar correus electrònics així com baixar diàriament la previsió meteorològica tan essencial per dissenyar una bona estratègia de ruta. La premissa és molt simple: arribar quan abans millor fent servir com més vela millor.

La nit de divendres a dissabte va ser de poc vent i de pluja. Els “partes” meteorològics ens deien havíem de baixar cap a SW per trobar vent la passada matinada. Finalment l’hem trobat aquest matí, pels volts de les 8. En mig de la pluja i d’un vent i un mar creixents hem trimat veles i el Peikea ha començat a volar amb puntes que passen els 12 nusos de velocitat. Quan les condicions són adverses o si és plena nit, les nostres armilles salvavides porten uns mosquetons que els lliguem a el que diem “línia de vida”, una cinta que volta tot el perímetre del vaixell i que en cas de relliscar o qualsevol contratemps evitaria que el tripulant caigués a l’aigua.

 

Us enviem aquest blog a la nostra tarda-vespre de dissabte, voltats d’onades de 2’5-3 metres, tarda gris al Pacífic Sud amb vents de 17 nusos, el Peikea infatigable, s’empassa milles amb puntes d’12 nusos. Ens preparem per la nit, serà la nostra quarta nit a bord.