6 Febrer 2.019 08:54:84N 79:31:64W

Peikea
Wed 6 Feb 2019 03:38

Portem un dia a la marina “La Playita”, al cantó de Panama City, ja a la banda de Pacífic. Un dels objectius que tots teníem, arribar al Pacífic, ja s’ha complert.

Vàrem iniciar la travessa del canal abans-d’ahir a les 6 de la tarda, i ha estat realment una gran experiència de la que ens en recordarem sempre.

Hi ha dos conjunts d’encluses, i un llac entremig, el Gatun, on vàrem fer nit abans d’ahir. El Gatun era de fet un riu, que s'ha convertit en llac l'any  1.914 quan es va regular  la seva sortida al mar amb les encluses. Ens han  prohibit banyar-nos perque hi ha cocodrils (no n'hem vist cap, pero altres embarcacions si).  Com que hem de ser quatre tripulants per embarcació, ens ha acompanyat aquets dos dies en Victor, un noi francés del equip dels organitzadors del World Arc, el World Cruising Club. Durant tot el trajecte, cada embarcació ha de portar també un pilot, una persona experta que dona totes les instruccions, tant al skipper com a la resta de la tripulació que se’n cuida de les amarres que s’utilitzen per evitar xocar amb les parets durant el pas per les encluses. El primer dia, el nostre pilot va ser en Moisés.


 Les tres encluses de la banda del Atlàntic, les encluses Gatun, les vàrem passar ja de fosc. Les embarcacions s’agrupen i amarren entre si, formant el que anomenen un “raft”, de dos ó tres, per passar per les encluses.


La nit la varem passar totes les embarcacions al llac Gatun, amarrades a una boia de mercant. En Pitu va fer un arròs que varem compartir amb la tripulació del Cassiopée, una parella quebequenca  molt agradable, en Jean Francois i la Marie Jo. 
A la matinada seguent, la sortida del sol en el llac va ser espectacular.


Ja de bon matí , i amb nous pilots abord, varem navegar cap a trenta milles per el llac fins a arribar a les encluses del pacífic, una primera anomenada “Pedro Miguel” i una altra de doble , les encluses de Miraflores. Les encluses de baixada son una mica mes complicades, hi ha unes corrents importants. Aixó, i el fet que el nostre “raft” el dirigia un pilot novato, al que examinaven aquell dia, va fer que estiguesim a punt de fregar les parets de l’enclusa, com va deixar reflexada la camára a la que es pot conectar via internet per veure el trànsit per l’enclusa de Miraflores.

 
 Un cop passada aquesta enclusa, entrem al Pacific. Les tripulacions celebrem amb  emoció el moment en que s’obren les darreres comportes. La Marie Jo, que esta al nostre cantó aixeca els braços i esclata en un crit d’alegria.

 
 El pont “de las Américas” ens dona la benvinguda abans de arribar a la badia de Balboa, el nostre punt de trobada amb el Oceà Pacífic. Hem complert la primera fita del nostre periple.

 
Un cop a La Playita, un dels catamarans, el Mango, una parella (ell txec i ella sueca), conviden a les tripulacions del voltant a celebrar l’arribada al pacífic,


i després encara ens dona temps per anar a sopar algo al “Casco Viejo” de Panamá, ciutat fundada el 1673 per Antonio Fernandez de Cordoba y Mendoza, i donar una volta per els seus carrers, nets i restaurats a fons.