26 Gener 2.019 09:33:30N 78:56:57W

Peikea
Sun 27 Jan 2019 19:18

Avui a les 4 de la matinada, després de 40 hores de navegació,  hem arribat a las illes de San Blas ( Guna Yala, com ho anomenen els natius Guna), un territori autònom dins la república de Panamà composat per 90 milles de costa panamenya i 340 illes. El lloc es d’una bellesa, i , sobre tot, d’una tranquil·litat extraordinàries! . Malauradament, nomes tindrem 4 dies per conèixer el que requeriria mesos, però es el que hi ha, i donem les gràcies.


Vàrem fondejar de nit, i ja ens havien dit que era desaconsellable navegar si el sol no està molt alt, que es la única circumstancia en que es pot distingir millor la profunditat i els esculls.  El plotter ens indicava que el fondeig era sobre sorra ( ja vàrem veure algunes pedres) , però avui al matí al llevar-nos em vist que havíem fondejat enmig d’uns esculls, amb alguns d’ells a flor d’aigua molt prop del Peikea., i amb l'ancora a 1,4 metres de fondaria (sort que no anem amb un monocasc!).  Ha estat un avís sobre la complexitat de navegar en aigues amb esculls de coral , a partir d’ara haurem de mirar de fondejar només de dia amb el sol alt i utilitzar a part de les cartes electròniques altres aplicacions que hi ha ara basades en fotografies per satèlit.


Després de llevar-nos, esmorzar i atendre les visites d’alguns gunes (el cònsol cobrant el fondeig, els pescadors de llagostes, ... ) ,


 hem anat cap a l’illa de Porvenir, on hem dinat i fet aduanes.


El grafitti no l'hem fet nosaltres, ja hi era!!

A la tarda, amb el dingy, hem visitat l’illa veïna de Wichubhuala, 

hem quedat impressionats per l’autenticitat en que viuen i conserven les seves costums. 

Per mantindre la seva identitat, tenen algunes lleis molt estrictes, com que si algun/alguna guna s’emparella amb algú que no ho sigui se n’ha d’anar, no pot seguir a Guna Yala. 😱