Så kom vinden

QuietPlace
Jan Innstø
Mon 13 May 2013 11:38
0028:22.00N 021:20.00W
 
Hei folkens-
Ja, i natt så kom endelig vinden, av med motoren og nå skummer det etter båten. Men man får ikke i pose og sekk her heller. Vind og seiling medfører kregning, sjøen bygger seg opp, og en får kort  godt gjort lite ombord. Det er bare å holde seg fast.
Var vitne til et av naturens infernoer i natt også. Kan tenke meg en avstand på ca 50-60 nautiske lyste himmelen opp av lyn, og .det i gjennomsnitt hvert tredje sekund. Et skremmende syn.
Det var det jeg vil kalle ekstremt. Som nyttårsaften i en større by .Hadde man vært der inne så har man garantert kommet ut som “well done” ingen tvil. Vinden kom jo derfra så jeg må  innrømme at propellen fikk noen ekstra omdreininger. Men etter en time dabbet det mer og mer av.
På tur inn mot Grand Kanaria ( den første øya jeg møter) kan jeg se en uoppdaget øy på kartet. Den har ikke navn(Kartplotter- cmap), ingen havner osv. Der hadde jeg tenkt å gå i land og plante det Norske flagget. (det var litt slitt ) Men så ser jeg bak, flagget og flaggstangen er borte, mistet. Det er mye man bare mister på en sånn tur.
Men det kan jo være like greit. Etter tre uker på sjøen, uten å ha manuvrert båt, uten baugpropell (også kallt pysevisp) inn i den trange havna i Porto Mogan, ja så kan det vel være greit å være litt anonym, hvis en skulle drite seg ut. Men skulle det skje, er det bare å si at man er svensk. Dette trikset står forøvrig på en av de første sidene i boken “Dirty tricks”
Det er mye rart å se som driver rundt her ute på havet, (hvis jeg ser bort fra meg selv) masse fiskeredskap på avveie, plast, sko etc.
Snakket med den norske båten Paquita so er på tur mot Azorene. De hadde på ett døgn (pga motvind  og stamping i høy sjø) nesten ikke flyttet seg og de er ennå 700nm fra
Azorene. De hadde mat nok ombord,men hadde fått saltvann inn på ferskvannstanken. Det er flere norske på vei til Azorenesom, som ligger en god del nautiske bak Paquita , de har samme været.
Så været over atlanteren i år har vært atypisk, kan man trygt si.  Det har ikke lønnet seg å gå nordover for å få medvind. Der har det kun vært hard motvind. Jeg hadde den motvinden den første uka, inntil jeg dreide mot øst og kom på undersiden av lavtrykkert, mellom 26-28 grader nord. Men det hadde vært allt for langt sør for de som skal til Azorene, som ligger 700nm nord for G. Canaria. Jeg har ligget på breddegraden til G.Canaria hele tiden. Hvor jeg også har hatt et snev av golfstrømmen med meg.