Dag 13

QuietPlace
Jan Innstø
Sun 5 May 2013 14:52
028:40.00N 039:00.00EW
 
Hei, da har hele natten gått med til motorkjøring. Ikke vind i det hele tatt, bare gammel sjø som gjør at båten ruller en del .  Færsk værinformasjon i går kveld, sa noe helt annet.
Jeg hadde gledd meg til en natt med fin vind og opp mot 8 knop i gjennomsnitt. Det blir det distanse av. Nå, på motor, gjør jeg et gjennomsnitt på 5 knop. Kan ikke holde større fart for da sluker motoren for mye drivstoff. Mange tror man går fortere på motor en når man seiler ,men det stemmer ikke. Skulle jeg på motor holde samme fart som når jeg seiler i moderat vind, måtte jeg ha full gass, og da ville verken motoren eller dieselen holde særlig lenge.
Over så lange distanser som jeg seiler nå, betyr en knop fra eller til utrolig mye. Ved feks 6 knop gjør en båt 144 nautiske mil i døgnet. En som klarer å holde 7 knop, bare en knop mer, gjør 168 nautiske mil (nautisk mil er 1852 meter, samme som en knop) da er det lett å se at i løpet av 6 døgn er båten som gjør 7 knop kommet 144 nautiske mil lenger. Aldså et helt døgn lenger fram en båten som gjør 6 knop. I løpet av 12 døgn vil han ligge to døgn forran. Så når båten som gjør 7 knop er kommet frem, så har båten med 6 knop enda to døgn i sjøen.
Tenkte jeg kunne fiske litt, men da må jo fisken sløyes og fileteres. Det er jeg ikke god til, lenge siden jeg har fisket . Jeg fikk trolig bare et kilo filet ut av en kasse med fisk hvis jeg prøvde. Masse styr med panner ,kniver og gaffler, rot på kjøkkenet og den derre fiskelukta ikke minst.
Nei jeg slo det fra meg.  Men jeg ser at jeg spiser mer her ute på sjøen enn jeg hadde trodd. Matbeholningen minker veldig fort. .Det er ikke mange boksene med hermetikk igjen. Bare 8 bokser igjen.Utrolig god den hermetikken jeg har hatt med.Trenger ikke å varmes heller. (står i hvertfall ikke på boksen at den skal varmes.)  Kanske derfor jeg spiser mer. Eller er det den strevsomme navigeringen som koster energi. Kom en megabyge bakfra som prøvde å ta rotta på meg, men jeg parerte, og finta den ut med å sette opp bakveggen på cockpitteltet.
Så nå er jeg på telttur. Null vind og lett regn. Er det ikke sånn telturene er.
Seilbåten Paquita (Norsk som jeg har kontakt med) som ligger noen hundre nautiske bak meg, observerte i går en seilbåt som bare lå og drev.  Selvfølgerlig ingen vind ,lite diesel, hva gjør en da ?. Jo,tar inn seilene og bare går ned og legger seg.
Har jeg noe å skrive om i morgen?
Hvis noen har spørsmål så bare spytt ut.
 
hilsen Jan
 
 
Dagens utsagn: En pessimist vet ikke alltid hva han vil ha, men han vet avgjort at han aldri vil få det.