Tähtitaivaan käsikirja tropiikin liftarille

Njoy
Pekka Lampela
Tue 24 Jan 2017 00:07
13:49.4N 48:27.4W, UTC 22:02, tuuli 6,0 m/s ja suunta 84°, kurssi270°, nopeus 5,2 solmua

Yanmar hurisee mutta delfiinejä isompia valaita ikiliikkuja ei edelleenkään ole onnistunut houkuttelemaan. Aurinko paahtaa ja vasen hartia punoittaa hiukan. Meillä on edelleen kaikki hyvin.

Tänä yönä on enää alle 600 Nm jäljellä Barbadokseen. Kippari kun viettää kohta tasavuosia (kymmenosa mailimäärästä) joten päätimme juhlia. Kakusta tuli mahtava, valtava ja maukas. Kakuttamisen seikkailuista kerrotaan ehkä joskus toisten enemmän.

Viime yönä - vai oliko se toissa yönä? Ajan käsite sekoittuu täällä aavalla - oli taas kerran kirkas, amatöriastronomien iloksi. Kun seuraavan kerran matkaatte Atlantin yli, ajattelin että saattaisitte hyötyä seuraavasta tähtien identifioimisneuvoista! Täältä löydät siis tähdet alkuillasta, ellei toisin mainita. Lista on himmenevässä järjestyksessä eli magnitudijärjestyksessä.

1. Helios (suom. valoilmiö). Tämän taivaankappaleen ensihavainto tehdään sijainnista riippuen noin 0530 paikkeilla, ja se on merkki, että kohta on aika purkaa ravet (reivit) ja ruveta purjehtimaan. Aiheuttaa elämäniloa ja palovammoja. Magnitudi -26,8.

2. Luna. Ollessaan täysi (ruots. full), otsalamppua ei kaipaa, ja tähtien määrä puolittuu. Valokatu kirkaalta taivaalta on mieleenpainuva (kuvia otettu). Nykyisellään olematon, tähtituijottajan iloksi. Magnitudi -9,04.

3. Venus. Nähtävissä jo auringon laskiessa, noin suunnassa 250. Jää nätisti auringonlaskukuviin. Kuvattu jo parisataa kertaa. Omaa oman valokadun. Magnitudi -4,18.

4. Jupiter. Nousee loppuyöstä Spican vieressä eli samassa nurkassa kuin Canopus. Iso mutta kaukainen. Magnitudi -1,67.

5. Sirius on serious business. Tähtitaivaan ja Canis majorin kirkkain tähti, bongataan alkuillasta idässä, Orionista alaoikealle. Magnitudi -1,45.

6. Fosforoiva plankton. Nämä pienet kritterit valaisevat ja ilahduttavat taas yövuoromme. Koko tuntematoon, mutta magnitudi Siriuksen luokkaa tai vähän alle.

7. Canopus. Löytyy alkuyöstä samasta nurkasta kuin Canopus. Horisontin yläpuolella Orionista kivenheitto oikealle. Yksinäiseltä näyttää. Magnitudi -0,65. Achernar (0,45) sijaitsee samassa linjassa vielä yhden kivenheiton verran oikealle.

8. Capella. Koillisessa näkyvä, hexagonin alavasemmalle sijoittuva tähti. Nimi on mahdoton muistaa - yritin Elisalle selittää että se on joku samppanja tai sinnepäin. Magnitudi 0,05.

9. Orionin nurkkatähdet eli myötäpäivään Rigel (etujalka, 0,15), tuntemattomin eli Saiph (takajalka, 2,05), liftareiden tuntema Betelgeuse (taaempi hartia, 0,45) ja Potterfanien tuntema Bellatrix (jousikäden hartia, 1,60). Bonuspisteitä saa jos tietää vyön tähtien (Alnitak, Alnilam, Mintaka) järjestyksen!

10. Aldebaran. Aldebaran on se lintu joka jää Orionilta ampumatta, jousen yläpuolelle. Alkuyöstä keskelle kattokupolia sijaitseva, joulukuusea muistuttavassa rykelmässä alaoikean oksan kärjessä. Magnitudi 0,85.

11. Pollux. Castorin (1,90) vieressä, Orionista kivenheiton verran vasemmalle, hiukan korkeammalla kuin Canopus. Magnitudi 1,15.

12. Polaris. Hävyttömän pienellä magnitudilla varustettu (1,95) ja näin etelässä hävyttömän matala, tämä liikkumaton pohjoisen maamerkki löytyy kulkusuunnssanne oikella puolella. Koska Ursa major ei ole vielä alkuillasta noussut, tähden löytämiseksi täytyy keksiä muita temppuja. Cassiopeian (se tuplaveetähtikuvio) jälkimmäisen veen kulman puolittavaa linjaa pitkin, reilun kivenheiton verran alaoikealle, sieltä tämän uskollisen tähden löytää. Ursa minorissa ei oikein muita kummemmin erottuvia tähtiä löydy, puolen yön aikaan nousee toki Kochab näkyville (2,05).

13. Astra anonymus. Tähti joka sitkeästi pysyy horisontissa, ei erotu tutkassa eikä AIS:ssa herättää aina jännitystä. Tällainen lähestyi meitä suoraan takaa viime yönä, kunnes kääntyi etelään. Identiteettiään julistamattomat alukset ovat harvinaisia, toki Njoykin kuuluu tähän kategoriaan, ja tuovat teknologiaan tottuneessa esille alkeellisen epävarmuuden. Aamupuuropalaverissa ristittiin huumelaivaksi. Itselläni soi yöllä päässä muumien aavelaivakohtauksen karvoja nostava taustamusiikki. Aaveilla ei toki olleet kulkuvaloja päällä.

Helios on taas kerran laskenut. Elävien joukossa olevilla on vatsat täynnä, kello on 1830 ja on aika harjata hampaita ja mennä nukkumaan, paitsi allekirjoittaneen, jolla on ensimmäinen yövuoro.

Kyllä äiti, Maja, Eve, muut ihmettelevät, meillä on kaikki täällä oikein hyvin.

-Linus

P.S. Siirille myöhästyneet onnittelut kummisedältä!