Liekitettyä barracudaa kosteissa tunnelmissa!

Njoy
Pekka Lampela
Thu 19 Jan 2017 01:00
14:08.0N 39:01.6W UTC 22:54, tuuli 8.8 m/s ja suunta 57°, kurssi 255°, 6.2 solmua

Kun neljä ihmistä pistää veneen vahtivuorot tasan se tarkoittaa kuutta tehokasta vahtituntia per nenä päivässä. Kolme päivällä ja kolme yöllä. Kun matkaa tehdään useampi viikko, on miehistön kesken sovittu vuoroja tehtävän rotaationa eli jokainen pääsee esimerkiksi yövuorojen osalta tekemään alkuillan-, alku- ja keskiyön- sekä aamuyön vuoroja. Veneessä on juuri tehty yksi vahtivuorojen rotaatio.

Miten sitten pysyä hereillä omalla yövuorolla, kun rytmi hyppää häränpyllyä? Viime yönä Elisan vuoro vierähti venejoogan, jalkakyykkyjen ja yhdellä jalalla tasapainoilun parissa, joista viimemainittu on sivumenen sanoen vuosisatainen kestosuosikki erityisesti puujalkamerimiesten keskuudessa ajantappamiseksi (puujalka, tajusin). Myös lukeminen, musiikin kuuntelu ja äänikirjojen kuuntelu on oivallista puuhaa. Mainittakoon, että venejetlagiimme tuo lisähaastetta se, etä vene kiitää aikakapselin lailla neljän eri aikavyöhykkeen yli ja kelloja siirretään tunnin verran aina sopivan longitudin napsahtaessa kohdalle.

Eilen illalla saimme onneksi herättävän piristyksen kun juuri ennen yövuorojen alkua kalastussiimassa tuntui vetoa! Kaikki kannelle, ja lyhyehkön kelailun jälkeen nosti kapteeni koukullaan kalan kannelle ja (kalan) kiduksiin kaadettiin kapverdeläiset grogit. Kyseessä oleva pitkulainen vajaan metrin mittainen terävähampainen kala muistuttaa lähinnä jonkinlaista barracudaa Las Palmasista ostetun kalaoppaan perusteella, tosin miehistö ei tältä osin ole täysin yhteisymmärryksessä. Tsekataan faktat sitten tuonnempana maissa.

Kyseinen kala on nyt suolattuna ja paistettuna vatsanlämmikkeenä, mutta se tosin yritti tuossa vielä kertaalleen pistää hanttiin pannulla grogi-flambeerauksen ottaessa tulta alleen. Kapteenin päätöksellä tulen teko on nyt keittiössä virallisesti kielletty!

Muutoin päivä ja edellinen yö ovat kuluneet kosteissa merkeissä kun päästiin kokemaan reissun ensimmäiset squallit sateineen ja tuulineen yöllä sekä päivällä. Lukijalle tiedoksi, että Atlantin ylittäjä kohdatessaan muutoin melko ennalta ennustettavat itä-koilispasaatituulet, ei voi näiltä yleensä melko lyhytkestoisilta säärintamilta välttyä. Ne kuuluvat siis asiaan kuin liekki barracudaan takamukseen.

s/y Njoylla kaikki siis jälleen mukavasti!

- Elisa ja MC