Purjehtijan vinkkejä unettomalle

Njoy
Pekka Lampela
Sun 15 Jan 2017 22:46
15:17.9N 33:51.4W UTC 20:41 tuuli 5.9m/s ja suunta 61°, kurssi 271° ja nopeus 5.1 solmua


Purjehdus on vauhdin huumaa polttavan auringon alla, laskettelua heiluvien vesivuorisen välissä, kilpajuoksua tuulen kanssa monine haasteineen ja päätöksineen. Avomeripurjehdus, usean vuorokauden legillä, tuo uusia haasteita. Eletään lasikuitilaatikossa, jossa maailma keinuu, heiluu ja tutisee. Ruokaa laitetaan olosuhteissa jotka saavat Gordon Ramsay näyttämään kesyltä (hyvällä päivällä veitset tai kiehuva kattila eivät yritä hypätä omaan tai kaverin syliin). Pienessä vessassa käyminen vaati joskus huomattava määrä ketteryyttä ja tiskaa11minen takakannella on voiman ja koordinaation koetus. Jätehuollon hajuhaasteiden ratkaisumalleista kerrotaan joku toinen päivä.

Valtameripurjehdus on sitten purjehduksen kuningaslaji, ja se tuo vielä yhden ylimääräisen haasteen - täältä ei pääse pois. Lepotaukoa satamassa ei tule. Vielä viikon legillä pärjää puolihuonolla unella ja sisulla, mutta monen viikon legillä, lepääminen on tärkeämpi taito kuin purjeiden trimmaaminen. Näissä meidän jokseenkin ihmisen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kestävyyttä haastavissa olosuhteissa, adrenaliinipitoisen yövahtivuoron jälkeen downshiftaaminen palauttavaan uneen on välillä vaikeaa.

Alle on koottu tuleville valtameripurjehtijoille 9 vinkkiä, jonka avulla purjehtija nukkuu paremmin.

1. Väsytä itsesi. Jos koko päivän on vauhdissa, yöksi väsyttää vääjäämättä, viimeistään muutaman päivän kuluttua.

2. Nuku riittävästi. Yritä aktiivisesti mennä aikaisin nukkumaan, vaikka tuntuu hölmöltä laittaa silmät iltaseitsemältää kiinni. Joudut kuitenkin heräämään keskellä yötä vahtivuoroa varten. Jos olet päivällä virkeä, olet myös tehokkaampi ja sen ansio°sta ehdit myös levätä e nemmän.

3. Korvatulpat ja silmälaput käyttöön, kunkin tarpeen mukaan.

4. Purkaa paikalliset pommit. Kattoverkon silmukoita pienemmät sipulit ja kesäkurpitsat tulevat vääjäämättä yön aikana tippumaan päällesi. Jos nukut hyppyhimoisen kaalin alla, siirrä se.

5. Kolisevat kattilat kaappiin. Kaikki keittiötavarat, jotka tiskialtaassa tuottavat ääntä, pois näkyvistä ja narisemasta. Keinuva liesi lukkoon. Jos mietityttää, jäikö kaasuhana auki, tarkista ennen kuin asetut punkkaan.

6. Vuotoja vältettävä. Paitsi surkuhupaisat tuorevesivuotomme, niin myös suolainen vesi saattaa häiritä yöunet. Jos unohdat sulkea kabiinin kattoluukkua, raon koosta riippuen luukun alla nukkuvaa saattaa herättää pari vesipisaraa (aina inhottavaa ihmetystä herättvä havainto avomerellä) tai parikymmentä litraa (välittömästi virkistävää mutta kokonaisuutena miellyttävämpi kokemus kabiinin ulkopuolella).

7. Viimeistele vuoteesi. Nukkumapaikaksi kannatta valita mahdollisimman vähän heiluva paikka. Olen yrittänyt kryssillä nukkua Njoy:n keulapunkassa kovassa aallokossa, ja siitä saa modernin rungon muodosta johtuen lähinnä aivotärähdyksen. Salongin lattia on teorissa optimaalinen (lähimpänä köliä), ja peräkabiinilla ja salongilla on molemmilla hyvät puolensa. Salongissa merimiespunkka on ehdottoman tärkeä, muuten tiput tuulen puolella jo kohtalaisessa tuulessa sängystäsi. Patjoja ja täkkejä kannattaa sijoittaa taktisesti pehmentämään kovia paikkoja. Selkä suojan puolella tai selällään nukkuminen ovat geometrisesti stabiilimmat asennot.

8. Vahti valppaana. Vartiovuorossa oleva voi ohjaus- ja trimmausvalinnoillaan pitkälti vaikuttaa nukkuvien kanssamatkustajien unen laatuun ja saatavuuteen. On muistettava, että tämä ei ole Volvo Ocean Race, ainakaan öisin. Löysätään kurssia hiukan, pienennetään tarvittaessa purjeiden kokoa ja ohajataan niin, että purjeet paukkuvat ja runko heiluu mahdollisimman vähän. Piipitetään navigointilaitteita mahdollisimman vähän, ja vältetään otsalamppujen osoittaminen sisätiloihin.

9. Päästä irti. Jännittäminen tai rehellisemmin pelästyminen ja pelkääminen on avomeriolosuhteissa ymmärrettävä ja perusteltu ja ihan rationaalinenkin tunne, se ei vaan valitettavasti ole kovin avulias. Päivältä hauskalta tuntuva aaltopujottelu on pimeässä pelottavampaa. Öisin vaivaa helposti se, että ei tiedä, mitä kannella tapahtuu. Tuntematon kolina mietityttä, että onkohan kaikki kannella kunnossa. Kun hallinan tarpeesta ymmärtää päästää irti, ja kaikenmaailman kolinaan tottuu, uni tulee helpommin ja paremmin.

Albert Camusin kuolemattomin sanoin, kaikkeen tottuu. S/Y Njoy heiluu jatkuvasti länteen, paitsi piihinpysäytettynä pulahdusta varten. Kolmemetrisessa allokossa on ihanaa uida. S/Y Njoylla on kaikki edelleen oikein mukavasti, paitsi Matilla joka hieroi äsken chiliä silmään. Chillaamalla selvinnee.

Linus ja Sailing Team S/Y Njoy