2000 merimailin sankarit

Njoy
Pekka Lampela
Fri 20 Jan 2017 01:53
13:28.7 N 40:49.8 W UTC 23:41, tuuli 9,3 m/s ja suunta 90°, kurssi 274° ja nopeus 6,2 solmua

Päivä on sujunut tavanomaisten katastrofien tapaan. Herätys tuli viimeistään kun aamiaiskokki todisti palovaroittimen toimivan tänäänkin. Blokkeja on hajonnut ja ruuveja on kiristetty. Te tiedätte jo miten homma toimii. Meillä on oikein mukavaa, rentoa ja mahtavaa täällä.

Tätä lukiessasi Njoyn miehistö on jo skåålannut Coca-Colassa, että vuoden 2017 purjehdussaldo on ylittänyt jo 2000 merimailia, eli manneryksiköissä olemme kulkeneet hivenen päälle 3700 kilometria. Eurooppalaisessa mittakaavassa olemme siis kulkeneet Hangosta suoraan etelään Libyan rannikolle asti vastaavan matkan. Ja nyt elämme siis vasta tammikuuta. Tästä tulee siis mahtava vuosi!

Sinulle, arvon lukijalle, ajattelin nyt vihdoinkin esitellä tämän unelman toteuttavat valtameren sankarit eli Njoyn miehistön! Alla he siis esittävät itsensä:

Kapteeni Pekka Lampela on pohojoisesta kotoisin oleva herrasmies, jolla keskikoulun veneenrakennusprojektista lähtien (kelluvaksi todistettu jolla) on takaraivossa kutittanut unelma pitkästä purjehduksesta. Eläkeiän lähestyessä Pekka havahtuikin siihen, ettei välttämättä enää nuorene vuosien varrella, ja päätti lähteä vuorotteluvapaalle Suureen Seikkailuun. Pekka on ikionnellinen, kun esinainen Pirjo laski Hyvinkään tk-sairaalan ylilääkärin vuodeksi purjehtimaan luvattuaan palata takaisin. Haaveena oli päästä Karibialle viettämään lastensa kanssa 60-vuotissynttäreitä, mikä on upeasti toteutumassa. Sukulaiset ja ystävät ovat tervetulleita synttärikahveille koko kevään ajan Karibialle. Pekka harrastaa mm. kokkailua ja valokuvausta. Yöllä vahtivuoro kuluu hänellä tähtiä ja taivasta ihaillen, lentokaloja pyydystäen, pähkinät ja makea maistuvat yöllä.

Komea kalastajamme Matti Christersson on nelikomme eniten merimaileja omaava seilori, jolla on nuoresta iästään huolimatta melkoisen paljon purjehdus-, reissaamis- ja elämänkokemusta maailman eri meriltä ja mantereilta. Siviilissä virallisesti väitöskirjailevana DI:nä ja kiinteistömogulina tunnettu hassuttelija käyttää vapaa-aikaansa purjehduksen ohella mm. surffaukseen, mailapeleihin, musiikkiin, sekä liian harvoin skeittaukseen ja lumilautailuun, kaiken muun yleisen häröilyn lisäksi. Ruoan suhteen MC on kaikkiruokainen, ja erityisesti tällä hetkellä kaipuulistalla ovat hummerit, simpukat ja varsinkin osterit! Yövuoroissa aika kuluu maailmaa parantaessa, unelmia ja tulevaisuutta kelaillessa sekä olemisen olemusta ihmetellessä, toki meren, purjeiden ja tähtien tarkkailun ohella.

Veneemme kaunotar Elisa Lehtinen on pätevän purjehtijan lisäksi gastronominen erikoisasiantuntijammese, joka tietää tarkalleen, montako säilykepurkkia ja suklaalevyä on jäljellä. Tänään juhlitussa kahden tonnin merimailipartyssä Elisa triplasi tähän astiset merimailinsa ja näyttäisi siltä, että purjehduskärpänen on kunnolla puraissut tätä hupivenelijää. Ehkäpä sitä siis oma vene löytyy tulevaisuudessa kotisatamasta. Omassa ammatissaan Elisa on tottunut pitämään usean projekin langat käsissään samanaikaisesti toimiessaan liiketoiminnan kehittämistehtävissä pankkialalla. Arjen soljuessa projektista toiseen, veneilyn tuoma luonnollinen mindfullness on tuonut loistavan vastapainon elämään. Lajista löytyy rakkaan joogaharrastuksen tavoin paljon yhteistä. Onkin luontevaa, että yövahtivuorot sujuvat moon salutatationeiden tahtiin oman venejoogarutiinin tahdissa. Jätskiä, sitä Elisa kaipaa ja uskoakseen melko pian kaikkea tuoretta syötävää!

Venekunnan iki-innovoiva partiolainen Linus Törnqvist on aito rantaruotsalainen, joka purjehtii edelleen Wasa Segelföreningin lipun alla. Kun Linus ei harrastuksillaan (vapaasukellus, kiipeilylajit jne.) yritä säikäyttää äitinsä katatoniseksi hän viihtyy muun muassa valokuvauksen parissa, kuitenki yleensä jostain veneen vaijerista roikkuen saadakseen mielenkiintoisen kuvauskulman. Yövuorot hän viettää hengenpidätysharjoituksia tehden ja äänikirjoja kuunnellen, päiväisin hänet nähdään useimmiten salongissa portside torkkumassa. Kun katastrofi iskee hän on kuitenkin salamana paikalla laittamassa itsensä likoon (joskus kirjaimellisesti) tilanteen pelastamiseksi, taito jota on opittu keskussairaalan monista päivystysvuoroista. Veneessä on Linuksen makuun kaikki tarvittava, mutta rehellisesti sanottuna, leveämmän, pehmoisemman nukkumapaikan arvostus tulee kyllä kotimaassa nousemaan.

S/Y Njoy jatkaa rauhallista matkaansa länteen.

-Linus and the crew