Navigointilaitteet pois pelistä

Njoy
Pekka Lampela
Tue 10 Jan 2017 23:11

16:53.2N 24:59.5W

 

Rakas päiväkirja,

 

purjehtiessa asiat menevät melkein aina putkeen. Esimerkiksi kaapelit sähköjohtojen suojaputkeen, vesi vesiputkeen, laivat kaukoputkeen, hiilidioksidi pakoputkeen ja lopputuotteet viemäriputkeen. Tänään lähtöputkeen ei kuitenkaan osuttu.

 

Aamusta seikkailimme viimeisillä ruoka-ostoksilla, jotta tuoreet ruoat olisivat mahdollisimman tuoreet. Cabo Verdella ei kuitenkaan voi Las Palmaksen tapaan kävellä HiperDinoon (paikallinen Carrefour eli sittari) ostamaan kaiken metrinmittaiselle kuitille, ei. Ei onnistu. This is Africa. Hedelmät haettiin lähi-Siwasta nurkalla, mutta kala haetaan tuoreeltaan kalatorilta, lihat paikalliselta lihatorilta, vihannekset vihannestorilta, jne. Kylmäketju on logistinen haaste, josta hyvin selvittiin suunnittelemalla ja kipparia puhelinpommittamalla. Kun kaupankäynti kokonaisuudessaan oli kuitattu, olimme lähtökuopissa. Paikoillanne, valmiina…

 

”What language would you like to use?” kysyy Zeus. Tietämättömille tiedoksi, B&G Zeus 2 on navigointitietokoneemme eli karttaplotterimme. Jösses. Nopean tarkkailun jälkeen käykin ilmi, että plotteri on nollannut itsensä. Poissa ovat kaikki reitit, jäljet, asetukset, esiasetukset, ohjelmat. Mahdollisesti NMEA 0183-väylässä on tapahtunut komentojärjestyskapina, koska plotteri oli joutunut orjamoodiin ja tutka vissiin ottanut komennon. Autopilootilla ei ollut mitään hajua, mihin oli menossa. AIS-signaali oli ihan näkökentältä kadonnut, puhumatta WiFi:sta**, joka toki aina Afrikassa pätkii. Ehkä slave-moodissa toimivat laitteet historian aaveiden innoittamana päättivät nousta kapinaan, Cabo Verdehan oli ei-niin-monta sukupolvea sitten merkittävä orjien kauppapaikka.*

 

Tilanne otettiin nopeasti haltuun, ja soitto Suomeen Zeusin isälle Ismolle, jonka erinomainen avuliaisuus auttoi oikaisemaan tilannetta. Säädettiin baudit kohdalleen, ajettiin autopilootin satamaharjoitukset ja lähdettiin vielä vesille kalibroimaan peräsintä ajamalla muutama Zeusin ohjaama ympyrä sataman edustalla, ja samalla reissulla tankattiin.

 

Tässä vaiheessa ilta oli jo hämärtymässä, ja päätimme viisaasti levätä huomiseen, jolloin lähdemme kohti suurta seikkailua. Aamuseiskalta lähtöputki kutsuu. Luvassa on 10 m/s NE eli täydelliset tuulet, ja gribittämällä saadaan teoreettiseksi ylitysajaksi 15pv7h alle vuorokauden koneajolla. Itse ennustan että olemme tammikuun loppuun mennessä perillä.

 

Rakas päiväkirja, täytyy tunnustaa että vatsassa on perhosia irti. Tuuli ulvoo rikissä ja Cabo Verdellä kello on 20:18. Lyhyen viisarin ympyrän päässä salmi Sao Vicenten ja Santo Antao välillä, portti vanhan ja uuden maailman välimatkaan kutsuu.

 

S/Y Njoylla kaikki on hyvin.

 

-Linus ja Sailing Team S/Y Njoy

 

*Ehkä juuri samoilla toreilla myydään nykyään kasvisten lisäksi värikkäitä mekkoja ja huiveja, flip-flopeja ja kaikenlaista vanhaa elektroniikkaa paitsi ei missään kuudesta kojusta löytynyt etsimämme sytkäripistokemonistusrasia, jota olemme niin tottuneet löytämään joka ikisestä Clas Ohlssonista kotimaassamme.

**Kyllä, salasanan kanssa oikean appin asentanut voi veneen omassa verkossa stalkata kurssia ja tuulensuuntaa punkkaa jättämättä. Kipparin tabletilla voi jopa kurssia muuttaa, jos Hän on tyytymätön vahtivuoron suunnitelmiin. Tälle ei kuitenkaan ole toistaiseksi ilmennyt tarvetta.