Ruuvit löysällä

Njoy
Pekka Lampela
Tue 17 Jan 2017 19:57
14:46.3N 36:50.5W, UTC 17:50, tuuli 4,5m/s ja 75°, kurssi 188°, 4,7 solmua

Uskomaton voima on toistoilla, vaikka voima olisi pieni. Veneen kannelta on löytynyt irronneita ruuveja ja muuta pientä on kadonnut. Eilen Linus löysi kannelta pienen pultin. Aikamme pohdittuamme ja etsittyämme sen lähtökohtaa havaitsimme purjeen latan kiinnityskohdan mastoon lauenneen. Ruuvasimme sakkelin pultin liiman kera ja teimme saman toimenpiteen muidenkin lattojen pulteille. Eilen huomasimme genaakkerin ankannokaan kiinnitetyn blokin kadonneen sakkelin ruuvin irrottua. Jälleen liimattiin! Peräankkurin telineen ankkurin stabilointi pultti niin ikään havaittiin kadonneen. Arifin voisi kehittää tuotetta lisäämällä sokkatapin reiän pulttiin. Viime yönä vahdissani alkoi kuulua outoa lonksuntaa. Ääni tuli autopilotin voimansiirtovarren peräsimen puoleisen pultin mutterin löystyttyä. Takuulla se oli kiristetty tiukkaan. Samalla huomasimme maadotusjohdon katkenneen kiinnityskohdan juuresta. Asiat korjattiin saman tien.

Onko purjehtijan ruuvi löysällä tai liian kireällä, kun on lähtenyt Atlantin ylitykseen? Tietoisena kaikista riskeistä lähteä kohti tuntematonta.Täytyy luottaa täysin veneeseen, itseensä ja tietenkin miehistöön. Täytyy uskoa kykenevänsä ratkaisemaan eteen tulevat haasteet. Eikö elämässä ole kyse samoista asioista teimmepä mitä tahansa? Itse tein lopullisen päätöksen ylityksestä vasta Las Palmasissa pitkän pohdinnan jälkeen, kun mielestäni kaikki seikat olin ottanut huomioon ylityksestä ja muutoinkin vuorotteluvapaan jatkoista.

Lämpimät onnittelut Vappu-äidilleni 80-vuotissyntymäpäivän johdosta. Näihin toivotuksiin yhtyy Njoyn koko miehistö, Elisa, Matti ja Linus. Joimme kannella synttärikahvit. Äiti yllättyi myös satelliittipuhelusta keskeltä valtamerta.

S/y Njoylla kaikki hyvin.

Pekka