voortgang

Idarose
Mon 9 Jun 2014 08:47
39:07.4131 N - 33:49.4700 W
 
Lieve mensen,
 
We varen sinds gisteren in een toenemende ZW stroming die is aangegroeid tot windkracht 7 met rukwinden. Met enkel een gereefde genua, lopen we zo'n 6 à 7 knopen ruim aan de wind, in een gevormde zee met golven van ongeveer 3 meter. De verwachting is dat we rond de avond afnemende wind krijgen en dus een wat rustigere nacht. Morgen gaat het weer hard waaien met windkracht 7 à 8 uit ZW maar we zouden het diepste van de depressie misschien voor kunnen zijn als we vandaag goed opschieten.
Met nu nog 250 mijl te gaan naar Horta, wegen de laatste loodjes het zwaarst.
Sinds gisteravond vertoont onze laatste accu tekenen van zwakheid. Hij ontlaadt sneller, heeft minder uithoudingsvermogen en zo is het dat we nog maar 35 à 40 ampère beschikbaar hebben. Dat is weinig. Dus moet de motor vaker draaien om de stroomvoorziening van vooral de autopilot te kunnen voorzien.
Met nog een kleine 48 uur voor de boeg, hopen we het net te kunnen redden vooraleer de accu de geest geeft. Vandaag zullen we wellicht een laatste noodvoorziening bedenken door de accu van de boegschroef los te koppelen en naar de motorruimte over te plaatsen. We proberen die dan aan te sluiten op het boordnet, zodat we de laatste mijlen met stroom kunnen afwerken.
Overigens hebben we gisteren een mooie dag gehad. Niet zozeer dat het zonnig en warm was, maar we hadden een lekkere wind uit ZW. Zo hebben we een groot deel van de dag op spi gevaren met "topsnelnheden" van 8.4 knopen. Dat schiet op.
Inmiddels is de watervoorziening (nog 1/3 tank) alweer verstopt geraakt met de voorts fameuze kalkkorreltjes! Een piesstraaltje water komt uit de kraan totdat Guus weer eens het systeem schoonmaakt. Je wordt er soms een beetje moedeloos van...
Overigens heeft Guus ons als avondmaal een lekker pastagerechtje samengesteld met ham en tomaat. Dat kon er goed in!
We zijn de nacht ingegaan met een tevreden gevoel en we zijn klaar voor onze laatste windstoot van deze reis.
De bemanning is dus in topvorm!
 
Op Horta zal de Ida Rose toch flink onder handen moeten worden genomen om deze reis verder te kunnen afwerken.
De kans dat Piet en Pierre deze reis verder kunnen zetten na Horta is gering. Afspraken en verplichtingen komen om de hoek kijken en gelet op de opgelopen vertraging en de werkzaamheden die nog moeten gebeuren, lijkt de kans groot dat we het niet redden om door te stomen naar Engeland met deze bemanning. Dat zullen we rustig aan bekijken als we in de haven zijn en de planning nader kunnen opstellen.
Eerst nog een paar dagjes genieten van deze opwindende en spannende ervaring!
 
Hartelijk groetjes van ons drieën!
 
Hi Folks!
 
We are closing Horta now: in less thas 48 hours, we should be able to enjoy a drink in steady conditions, safely berthed or moored in the harbour.
Yesterday we had a wonderful sailing day with SW- winds 15-20 knots, allowing us to spi for a big part of the day and to progress well towards our destination. In the evening, as planned, the wind increased and since then, we are sailing in near gale conditions at 6-7 knots with some gusts. Not particularly comfortable conditions, but at least we are heading the right way with good speed.
Our battery is giving us signs of fatigue: we only have 35 to 45 Amps available after charging. It is increasingly difficult to keep on the pilot for a longer period of time as it switchs out when the power is low.
Anyway, we are still hoping to make it to Horta with this battery. We are looking if we can use the bow thruster battery, as an alternastive solution in case of need.
The crew is now ready to set foot on land! Still, we have to negotiate well this last depression in order to fully enjoy our trip and look back to what has been a incredible adventure.
Thanks for your support!
 
Cheers!