voortgang Ida Rose

Idarose
Fri 23 May 2014 19:13
37:43.8760N - 73:52.173W
 
Hallo allemaal,
 
Onze eerste dag was al bijzonder: hoewel de weersverwachtingen goed waren, kregen we te maken met een giga onweersysteem waarvoor we overigens voor werden gewaarschuwd via de boordradio. Terwijl we nauwelijks vooruitkwamen in de kalmte voor de Chesapeake Bay, broedden inlands een paar flinke onweersbuien uit tot een krachtig systeem dat ons uiteindelijk rond 00.30 UTC inhaalde. Van 0 kn wind in één ruk naar 40 knopen met daarbij bliksemschichten zoals wij die nooit hadden gezien. Uiteraard vielen er bakken met water uit de lucht. We kregen alles vlug op een rijtje op de Ida Rose, maar we moesten noodgedwongen een tijdlang "vluchten" met de wind. Toen het na zo'n dik uurtje over was, kregen we weer te maken met lichte stomingen zodat we weer op koers konden varen. In de verte zagen we nog een hele tijd de bliksemschichten... Bijzondere omstandigheden in orkaanland!
 
Onze generator liet het ook even afweten: impeller (waterpompje) kapot. De vervanging ervan leverde de oplossing.
Vandaag zijn we zo'n 120 verder op de oceaan. Niet bijzonder snel dus maar gelet op de omstadigheden, zeer verdedigbaar.
Onze generator liet het vanochtend alweer afweten. Dit maal kreeg ie geen watertoevoer: verstopte ingang. Na heel wat prutswerk, ook weer bedrijfsklaar.
Inmiddels is onze Piet behoorlijk zeeziek geworden. Hij houdt zich kranig en vraagt zich wellicht af wat hij hier in hemelsnaam is komen zoeken! Maar geen geklaag hoor, ondanks de ongemakken... Goed zo Piet!
Guus wal ook al niet zo fris meer na enkele uren geklungel met de generator. Af en toe een luchtje scheppen en heel even overboord hangen deden het voor hem.
Pierre heeft vooralsnog de beste zeebenen en houdt het schip op koers terwijl de heren klussen.
 
Vandaag schieten we goed op overigens: windkrachtje 4 à 5, ruime wind uit het NW. Het ziet ernaar uit dat dit nog zo doorgaat.
 
Alles verder goed aan boord. Alleen koken lijkt een minder populaire bezigheid te worden met die rommelige magen...
 
Groetjes!
 
Hi Folks,
 
For the first day we were already confronted with the feared thunderstoms they can have in the Chesapeake area. We were warned on the radio by the US Coastguard but there was no escape: at 00.30 UTC we were hit with 40 Kn winds, "cats and dogs" fell out the sky and the lightnings were absolutely fantastic and a bit frightning too...
We managed well, hauled in the most of our sails and choose the escape route for about one hour or so. Afterwads things returned to normal.
Today we have good 15 - 20 kn winds propulsing us towards the Azores.
Apart from 2 generator problems which Piet (seesick) and Guus (a bit seesick) could fix, we seem to be ok to go on.
We'll get you posted on how we are managing.
 
Cheers