voortgang

Idarose
Sat 7 Jun 2014 11:26
 38:40.2500 N - 39:26.2800 W
 
Lieve mensen,
 
Gisteren draaide uit op een saaie, eentonige en enerverende dag. Zo'n dag waar zeilers een hekel aan hebben. Een dag zonder opties, zonder mogelijkheden of alternatieven. Kortom: een dag zonder wind!
Vanaf vroeg in de morgen liet ons het lekker windje wat we eergisteren namiddag hadden gevonden in de steek. Groot zeil, genua en spi klapperden de hele dag, konden hun draai niet vinden en kreunden samen met de mast, giek en verstaging, hunkerend naar een briesje om de pijn te ledigen.
Onze gezichten werden er ook wat langer en somberder van. 0,7 knoop, 1,3 knoop, 0,8 knoop... de hele dag lang... Aaaaaaaaaaaaaah!
We hebben wat van onze kostbare brandstof opgeofferd aan tijdelijke voortgang maar dat schiet natuurlijk niet echt op.
Het weer was ook al niet geweldig met af en toe een buitje en meestal wat bewolking afgewisseld met een dan ongemeen fel brandende zon.
Een paar drankjes, een goede maaltijd, enkele onderhouds- en reparatieactiviteiten hebben er ons doorheen geholpen.
Afijn, tegen de klok van 21 uur, hebben we besloten alleen het voorzeil te hangen, de Ida Rose haar gangetje te laten gaan en lekker in onze nestjes te kruipen, behalve de "wachter".
Het duurde niet lang vooraleer een briesje weer voor wat gang zorgde en we, na 18 uur plakken, weer wat vaart kregen. Gestaag aan is het dan steeds beter geworden en we varen nu al een paar uur met een 15 knopen wind uit het westen. Het weer is bar slecht: grijs, donkere wolken en fikse buien en windstootjes houden ons voorlopig binnen.
Vannacht hadden we een "close encounter" met een gigantisch containerschip dat ons op de route tegemoetkwam. Piet er even bijgehaald om hem te laten zien hoe zo'n ding er 's nachts uitziet. We krijsten elkaar op 300 meter afstand. En dan te weten dat de oceaan zoveel plaats biedt...
Zoals het ernaar uitziet, moeten we Horta in de loop van de dag van 10 juni bereiken. De wind zou constant moeten zijn vandaag met een dipje morgen en dan weer een depressie erover heen. Atlantische kost dus...
Misschien maken we nog iets van de gisteren verloren tijd goed.
Onze energie is nog steeds onder controle en het ziet er ook geruststellend uit met de brandstofvoorziening. Kortom, het aftellen begint nu eigenlijk concrete vormen aan te nemen want voor 500 mijltjes draaien de heren de hand niet om.
Alles is dus goed aan boord. Mens en lichaam verkeren in goede staat van functioneren. Onze montuur houdt goed stand en dus gaan we de laatste spurt met goed gemoed in.
 
Groetjes van ons drieën.
 
Hi folks!
 
Yesterday, we went through the "windless hell". 18 hours without even a breeze of air. A day of waiting without alternatives: the sailors' Armageddon.
So it was a boring and nerving day. We tried to find solace thinking about what the Doll Drumms could be...
Later on, we hoisted the genoa and just went to bed, except our "watch" of course.
Eventually the wind came in from the West and gradually powered up in order for us to now move at 6 to 7 knots in 15 to 20 knots winds from NW. We'll probably maintain these conditions until tomorrow and after a slower patch we should be hit by a moderate depression with 25-30 knots winds in the good direction to Horta.
The last 500 miles are now reached. 3 more days of Atlantic variety.
The crew is in good shape. The Ida Rose maintains a good rythm. We manage our electrical problems and it seems that we won't have fuel issues in the end. Well, good for us!
 
Cheers!