voortgang

Idarose
Wed 4 Jun 2014 13:46
37:55.6300 N - 45:58.8794 W 
 
Beste allemaal!
 
We waren gisteren kort van stof want erg moe van een bewogen nacht met weinig slaap voor Piet en Guus en geen voor Pierre.
We modderen wat aan met de elektriciteitsvoorziening aan boord de Ida Rose. Het laden van de accu's is een moeizaam proces bij gebrek aan de generator. Tijdens de nacht viel onze pilot uit en moesten we wat schakelen tussen beschikbare accu's: er bleek er eentje niet goed meer te werken en de andere leeg te pompen. Inmiddels hebben we daar ook weer een oplossing voor gevonden en genieten we nu weer van een beperkte maar stabiele energievoorziening.
Gisteravond, toen we rond de tafel na zaten te genieten van een lekkere maaltijd - bereid door onze Zweedse kok Gustav - viel de pilot weer uit en gingen allerlei onheilspellende alarmen piepende tonen produceren... Over naar Defcon III aan boor de Ida Rose!
Wat bleek: de accu moest worden opgeladen. Geen probleem maar toen we de motor startten bleek onze Yanmar te overhitten: V- snaar geknapt en dus geen koeling en geen dynamo. Er bleek ook veel water in de bilge te zitten... Piet, onze kwieke en lenige allesdoener, had in een mum van tijd de V- snaar vervangen; Guus, Mister Pump, ging aan de slag met het bilgewater (de schakelaar voor automatisch pompen was uitgeschakeld en dan pompt het ook niet automatisch - er is ook logica in dit schip...); Pierre ging even op sterrennavigatie over wat hem herinnerde aan de goede oude tijden van zijn eerste bootje...
Na een uurtje was alles weer zoals het behoort te zijn. Kortom: another evening on board the Ida Rose.
 
Overigens varen we nu in heerlijk weer. We zeilen het Azoren Hoog tegemoet en zodoende neemt de wind af, maar er is vooralsnog net genoeg over om goed vooruit te komen. Onder een strakke blauwe hemel, op een diepblauwe, vriendelijke oceaan, proberen we gestaag aan, via het noorden, het Azoren Hoog te benaderen en uiteindelijk te passeren. Kan ons wel enige tijd kosten, want de wind kan natuurlijk wegvallen... We zien wel weer.
Onze aankomst op Horta zal wellicht aanstaande maandag zijn. We zullen misschien nog een depressie moeten verwerken rond de 7de juni, maar die neemt hopelijk in kracht af tegen die tijd. Het komt er dus op aan onze navigatie scherp in de gaten te houden en de snelste (niet altijd de kortste) route te kiezen. Dat is dan werk voor de navigator!
 
Samengevat: de situatie aan boord is goed. We beheersen onze energieproblemen en we navigeren correct. Nu er een paar mooie dagen aanbreken, kunnen we ook weer onze accu's opladen en dus de laatste 800 mijlen met een zeer goed moraal aanvangen.
 
Bedankt allemaal voor jullie leuke berichten. Ze zijn zeer welgekomen bij de bemanning die met belangstelling uitkijkt naar landelijke nieuwtjes.
 
Groetjes aan allen!
 
ndvr aan onze mailfans: jullie mogen best hoofdletters, punten, komma's en alle andere vormen van interpuncties gebruiken in jullie berichten. Dat leest namelijk makkelijker dan aaneengesloten teksten op een schuddende boot! Als jullie ons wil sms'en, dan mag je van ons de huidige Neanderthaler kreten en afkortingen gebruiken hoor. Dat spaart ruimte!
 
Hi folks!
 
We are still there, even if I did not take the time yesterday to write you a small piece in English!
The night before this one had been somehow busy with energy problems on board the Ida Rose, which we had to identifie and to fix. It came out a battery was broken and was sucking the energy out of a second one. We had to operate some wiring in order to get it fixed and to be able to start charging with the engine.
Last night, we had another small incident which in the beginning lead to a Defcon III situation on board the Ida Rose: the pilot went black, the engine overheated, we couldn't charge batteries and the bilge was full of water.
Let me show you how a complex situation can be resolved using simple solutions:
- replace the V- belt that broke down by a new one;
- restart your engine and have cooling and electricity produced again;
- switch on the automatic bilge pump (instead of leaving it neutral...).
Within half an hour, we were again down on the Defcon ladder...
We are now sailing in beautifull weather, blue skies and smooth seas. We try to pass the Azores High on its North side, pulling straight in and hoping for the weather system to give us the promised minimum 5 to 10 knots of wind, necessary to move the Ida Rose towards Europe.
Our arrival at Horta is estimated on Monday, 9th of June.
Have a nice day!
 
 
Cheers!
Piet caught steeling food
the skipper never delays to another time what Piet can do now
the mighty sun going under...
again...
some culinary activities...
a UFO observing the Ida Rose