voortgang

Idarose
Sun 8 Jun 2014 18:36
39:20.9000 N - 39:46.7600 W
 
Komt blijkbaar niet aan; dus nogmaals!!!
 
Dag landrotten,
 
Gisteren hebben we weer een goede sprong richting Horta gemaakt.
We hadden een goed windje uit NW, redelijk weer hoewel toch wat bewolking met een enkele bui.
De laatste paar dagen voor je het doel bereikt, lijken altijd een beetje langer dan de andere. Dat ligt natuurlijk aan de verwachtingen en de zin om weer eens voet aan wal te zetten. De zeiler is een complex mens: aan land denkt ie steeds het vertrek; op zee denkt ie steeds aan de aankomst.
Natuurlijk draagt het onregelmatige weer ook bij aan de ongeduldigheid...
Vandaag wordt een overgangsdag, waarbij er normaal weer meer wind zou moeten komen, uit ZW deze keer. Dan krijgen we te maken met een kleine depressie die ons de nodige kracht zal geven om Horta te bereiken, ergens dinsdag.
We zeilen nu onder spi en trekken boorden van wind voor: dat houdt in dan we met de wind achter zigzag- bewegingen maken met de boot om de druk in het zeil te houden: in vaktermen heet dat "gijpen". Helemaal met wind achter varen is geen optie met een asymmetrische spinaker. Zigzaggen betekent dus ook weer meer mijltjes afleggen, maar dan sneller in dit geval...
Aan boord is alles OK. De voorraad voedsel krimpt en ook onze voorraad water begint de tekenen van de drooglegging te vertonen. Zou allemaal moeten reiken tot Horta. "Geestrijke" dranken in de vorm van wijn, bier en whisky zijn er nog in voldoende kwantiteiten beschikbaar. Voor de minder zondigen onder ons, is er ook nog water en cola. In het slechtste geval komen we zo stoned als een garnaal in Horta aan...
Op het front van de elektriciteit blijven we nog steeds hoopvol dat we "de" accu kunnen blijven laden tot Horta. Daarna zullen we alle accu's met het nodige eerbetoon en met dankbaarheid voor bewezen diensten, naar de container brengen want ze zijn allemaal "verrot".
Intussen houdt de bemanning zich fit met enkele gymnastiekoefeningen: Piet heeft ons de benefieten van steppen leren kennen op de trap van de ingang; Guus en Piet gaan samen naar voren om de spinaker te tuigen en dat zijn dan evenwichtsoefeningen in kruipen, staan, liggen met soms een occasionele douche, als er wat water over het dek spoelt; Pierre ondersteunt de inspanningen van zijn collega's en houdt het liever bij enkele banale buikspier- en rekoefeningen op het achterplecht en stopt onveranderlijk bij de gebruikelijke transcendentale meditatie die intense fysieke inspanningen voorafgaat...  "A man has to know his limits", zegt het bekende adagium van Dirty Harry.
Zo kom je de dag door als het schip minder aandacht vraagt. Uiteraard roddelen we ongebreideld over menigeen van jullie maar over de inhoud van die gesprekken kunnen wij geen mededelingen doen. Die mijmeringen zullen, tot jullie ergernis wellicht, voor immer bewaard en eigendom blijven van de besloten gemeenschap van de Atlantic Crew van de Ida Rose. Uitzonderingen kunnen niet worden toegestaan...
 
Groetjes van ons drieën.
 
Hi Folks!
 
Everything is well on board Ida Rose.
Good winds yesterday but light winds again this morning. We expect some breeze coming in from the SW later on today.
A naking depression should help us reach Horta by Thuesday.
The crew is fine. We all look 10 years younger, which Pierre was allready by the way, meaning he is now back in his thirties.  
Our supplies are reaching bottom level but we should be OK until Horta. Due to our electrical problems, we have to shut down the cooling (when not charging the battery) which has lead food to perrish sooner than we expected. So we fed the dolphins with American lamb, bananas and some other comestibles I really couldn't recognize anymore. Still, we'll survive as we have plenty of beer, wine and whisky left. If we get hungry, then we'll arrive stoned in Horta. Who care's?
Hope you weekends were good!
 
Cheers.