voortgang

Idarose
Sun 1 Jun 2014 13:34
35:37.134 N - 54:09.283 W
 
Dag landrotten!
 
We hebben alweer een gespierde nacht achter de rug. Winden haalden een snelheid tot 40 knopen (rukwind) daar waar 20 à 25 waren voorspeld. Meestal lagen we tussen de 28 en 35 knopen en dat is nog altijd tussen de windkracht 6 en 8...
Een gigantisch veld van onweersbuien is ons boven het hoofd gebleven: bakken water, bliksem, rukwinden...
We hebben alleen een conservatief gereefd genuaatje opgelaten.
Pas nu ik de blog weer wat spijs, is het droog geworden buiten en is de wind iets zuiniger geworden in kracht, rond de 20 à 25 knopen. En dan denken dat velen dan er niet over denken een rakje te trekken op het Haringvliet...
We weten niet of het weer zal verbeteren maar de wind zou in ieder geval wat minder moeten worden in de loop van de dag.
Zoals jullie kunnen vaststellen, zijn we nu aardig in de goede richting aan het varen. Toch zullen we tot boven de 40 graden Noord moeten varen om het anticycloon van de Azoren te vermijden. Onze eerste ijkpunt wat dat betreft ligt ongeveer op 39*N/44*W. Het is dus nog een lange route van een dikke 900 mijl vooraleer we weer kunnen afzakken naar Faïal (Horta) en passant langs Flores. Kaarten erbij nemen jongens...
Natuurlijk moeten onze voorspellingen ook kloppen met datgene de weergoden voorzien!
Aan boord de Ida Rose is alles minstens klam en soms ook nat, zoals in de Ashram van Guus. Omdat we alles dichthouden, krijg je last van condensvorming.
 
We hebben al enkele dagen zorgen van technische aard met de acculader van de Ida Rose. Hij lijkt de geest te hebben gegeven en dus kunnen we de (inmiddels goed functionerende) generator niet meer aanzetten voor de acculading. Noodgedwongen starten we dus geregeld de motor en die moet dan de acculading verzorgen via zijn eigen dynamo. Probleem daarbij is het brandstofverbruik wat veel hoger ligt dan bij de generator en de langere duur van het opladen van het accupark. We moeten dus heel erg zuinig zijn met ons elektrisch verbruik want elke liter diesel is voorts geteld.
Alle niet noodzakelijke stroomverbruikers moeten uit, zo ook de stroom vretende ijs- en diepvrieskast combinatie.
Gelukkig kunnen we de generator desgevallend wel nog gebruiken om de navigatie laptop en de sattelefoon op te laden via het apart 110V boordnet. Dat garandeert minstens dat we onze positie en de weersvoorspellingen kunnen blijven volgen.
Een zo direct mogelijke route naar Horta is dus meer dan een wens geworden!
Het moraal aan boord is onveranderd goed. We doen het met de omstandigheden zoals die zich aanbieden. We blijven erg conservatief varen om zoveel mogelijk mens en machine te ontzien.
Een beetje warme zon, een windkrachtje 4 à 5 schuin achter en een cuba libre met parasolletje zijn steeds vaker opkomende wensbeelden van de bemanning...
 
Groetjes van ons drieën!
 
Hi folks!
 
We've had another of these gigantic thunderstorm depression hanging above our heads for most of last night. Up to 40 knot gusts and averadge 6-7 to gale force winds. Never seen as mutch rain pouring out of the sky since we left the USA...
We just hoisted the skipper's underwear throusers which were enough to propulse us to 7 knots over the ground!
For those who are still thinking that this is the right season to cross the Atlantic from East to West, let me tell you: statistics are lying, they always do!
Anyway, we are on the right course, sailing ENE. We'll probably have to go over 40 degree North before we can head straight to Horta. The Azores anticyclone is forming a big barrier that we can't pass through.
Since a couple of days our battery charger has left us for a better world. No more use of the generator and we are down starting the engine to charge the batteries. Of course, this cost a lot more fuel and also more charging time. So we must now be very carefull with all electricity consumption: every liter/gallon of fuel is vital.
We would welcome a nice and warm sunny day, a long shower on a tropical beach, a nice cocktail on the terras of a 5 stars hotel in Copacabana... You get what I mean?
Never mind our thoughts: moral is good on board Ida Rose and we are coping well!
 
Cheers!