voortgang

Idarose
Thu 5 Jun 2014 09:57
 
 
Hallo allemaal!
 
Na een schitterende dag gisteren met een goed windje die ons tot ongeveer middernacht heeft vergezeld, zijn we vandaag ècht in de clinch met het Azoren Hoog. De wind is bijna weggevallen en we zoeken iets of wat druk om de zeilen weer bol te krijgen.
Het weer was gisteren schitterend: we hebben voor het eerst buiten geluncht met z'n drieën. Wou daar nog een kiekje van maken maar de accu van mijn camera was leeg! Het bewijs kan dus niet worden geleverd en ons woord zal desbetreffend moeten volstaan!
Vandaag lijkt de zon weer helemaal van de partij te zijn. Vrij vroeg is het al warm en met een plat zeetje kunnen we vooruit kijken op een mooie dag. Nu nog een briesje en dan is alles kits!
Vanmorgen zijn er twee evenementen te melden:
- een zeilboot vaart in onze nabijheid en koerst kennelijk ook richting de Azoren. We zijn hem nu even kwijt omdat we net iets anders varen en het andere jacht op de motor vaart;
- we zijn omringd door walvissen! Vroeg vanmorgen zag Pierre al de gigantische staart van een potvis hoog stijgen en met een langzame en krachtige slag weer onder water verdwijnen. Nu en dan zien we ook de zucht van de walvissen over het water. Je krijgt eerst een waterkolom en dan weer watercondens en stoom die wat blijft hangen in de lucht. Je hoort ze ook ademen: erg mooi.
Gisteren hadden we een klein exemplaar walvis op zo'n 10 meter van het schip. Hij kwam even een kijkje nemen en verdween dan weer in de dieptes.
We kijken de hele tijd uit naar die beesten! Net nog zwommen een paar dolfijnen voor de boeg van de Ida Rose. Dit alles breekt met de monotonie van de oceaan: water, water en nog eens water, weliswaar in verschillende staten en hoedanigheden, maar het blijft... water!
Op het energiefront is niets anders te melden dat we handhaven en doorzetten. We slagen erin voldoende energie te produceren en gelet op de kalmte van de zee, verbruiken we niet teveel met de autopilot.
Voedsel en water hebben we wellicht genoeg aan boord, zij het dat de kraan het weer laat afweten: kalkkorreltjes verstoppen de leidingen!
Iedereen aan boord is nu goed uitgerust. We hebben twee rustige nachten gehad zodat ook onze oude lichamen ook weer krachten hebben opgedaan (uiteraard geldt dit voor Piet en Guus en niet voor de gebaarde jongeman die, als een paard, rechtop slaapt en er niets van merkt).
Alles kits dus op de Ida Rose, waarmee we de laatste 750 mijl  tot Horta hebben ingezet.
Tot morgen!
 
Groetjes van ons drieën.
 
Hi Folks!
 
We are now fighting the Azores High. After a beautiful day yesterday, with good winds from SE, we lost pressure today. We have to find a passage in order to regain power.
We have been seeing lots of whales. Yesterday one of them was only a couple of yards away from the Ida Rose. Today we have seen them "spitting" water and air high in the sky and heard them breath deeply before diving again. Pierre saw the gigantric tale of a whale, just a couple of tens of meters away. Spectacular!
Looking out for animals has become a good pass time. Seeing them breaks the monotony of the ocean: water, water, water, still water and then some more water. Call it "variation on the theme of water". Ultimately, whatever the state or the colour, you still see... water! But, I'd be lying if I'd say we didn't expect to see a lot of water crossing the Atlantic.
We are coping well with our energy problems. Since we isolated the broken battery, we manage to refill the "good" one in time in order to avoid a brake down. Evidently, batteries and charger will have to be replaced as soon as we arrive in Horta.
The crew has recuperated from the heavy seas we had to cope with since we left the Cesapeake Bay. After 2 nights of smooth seas, good food and dito drinks, we feel strong again and moral is high, as ever.
So, we are now sailing on for the last 750 Nm to Horta. Hopefully we'll find the good winds soon!
 
Cheers and thanks for your support!