Dag 17 - Lene fyller 6 år

Dumle
Wed 13 Dec 2006 13:11
13. desember, kl 12:00 UTC
Posisjon: 14.30N 58.10W
Utseilt distanse siste døgn: 126 nm
Restdistanse til St: Lucia: 163 nm

Hurra. Lene fyller 6 år. Hun er i storform og gleder seg til feiringen senere idag. Nå er vi bareett døgn unna land og begynner for alvor å glede oss til landkjenning.

Også siste døgn har vært preget av masse action og spenning. Vi klarte ikke å sitte å se på seil som slo og slo i lite vind. Derfor bestemte skipper og skipperfrue seg for å ta affære. Farfar var veldig skeptisk, men vi fikk roet ham litt ned uten å ty til stemningstabiliserende medikamenter. Vi måtte igjen opp i masta og igjen var det Elisabeth som ble heiset opp. Vi måtte kappe litt tau der opp, rydde litt og tre inn et nytt fall. Vi hadde ikke flere tau som var lange nok til å fungere som genakerfall, så derfor tredde vi ut storseilsfallet, satt opp en museline, og brukte tauet som genakerfall. Operasjonen tok ca 2 timer der vi lå i ro og drev store deler av tiden. Båten ruller masse og Elisabeth brukte masse krefter for å holde seg fast mens hun jobbet. Hvis det er premie for flest blåmerker i ARC premieutdeling er jeg sikker på at Elisabeth vinner med flere kvadratmeter.

I natt kom kom det squall etter squall etter squall.... Skipperen er den eneste som mestrer genakeren i mye og skiftende vind, og jeg fikk et svare strev med å styre unna squaller og håndtere de vi kom inn i. Første squall revet vi seilet og ventet til den hadde passert før vi heiste seilet igjen. De neste klarte jeg å styre unna. Fint med radar - ser bygene på omtrent 10 mils avstand, og det er ofte nok tid til å ta affære. Etterhvert ble det så mange og tette squaller og plutselig befant vi midt i noen. Ikke særlig trivelig og etter hvert måtte vi gi tapt, ta ned seil og starte motor. Farfar som har vært merkelig taus i det siste så sitt snitt til å kjøre motor noen timer. Tror han koste seg for å endelig ha full kontroll over skuta uten ukjente og ubehagelige lyder fra seil og rigg. Skipperen sovnet inn på under 3 sekunder.

Etter 3,5 timer motorkjøring var squallene borte og vinden hadde stabilisert seg igjen. Genaker er oppe og står flott. Nå gjør vi gode 7 knop mot målet og regner med å være inne i løpet av 24 timer. Vi krysser fingre og tær for en rolig natt der vi kan seile rolig mot mål.