Anya
Sat 2 Dec 2006 17:43
"19:19.812N 29:47.346W"
 
 
 
 
Lokikirja sankarimiehistön läheisille  2.12.06/AMu
 
Kuusi vuorokautta merellä alkaa tuntua miehistön rentoutuneessa meiningissä kaikissa toimissa kuten vahdissa, purjeenvaihdoissa,aterioinissa,aamutoimissa,kalastuksessa ja pyykinpesussa.
Lähdön valmistelu ja startti Las Palmasista viime sunnuntaina 27.11.06 sujui meidän osalta varsin rauhallisesti verrattuna moneen muuhun lähtijään. Anya oli jo ennästään täynnä kuiva- ja purkkimuonaa(sattuneesta syystä varastoissa on kolmea sorttia Auran sinappia ainakin 10kg) ja lisäksi hankittiin pullovettä 160 litraa sekä salaattia ja hedelmiä. Varauduttiin myös 6.12. viettoon.
 
Startin jälkeen veneet jakautuivat nopeasti suurelle alueelle purjevarustuksen, veneen tyypin ja strategian seurauksena.Johtoon nousivat suuret Swanit ja modernit kilpaveneet.
Olimme miettineet oman reittimme selkeästi perinteisesti ja konservatiivisesti: etelään kunnes voi sulaa ja sitten länteen. Aluskohtainen säästrategimme suositti samaa: pyrkikää 19-20 astetta N ja 23 astetta W eli Cap Verden pohjoispuolelle.Kahden vuorokauden ajan ajoittain kovinkin hiljaisessa tuulessa purjehtiessamme fleetin itäisimpänä veneenä lähellä Afrikan rannikkoa pohdimme reitin uudelleen moneen kertaan mutta päädyimme aina samaan sääreitintäjämme tuella. Hiljaisen tuulen takia jouduimme jonkinverran ajamaan koneella. Anyan painaa n. 80 tonnia ja avotuulipurjeena on noin 400m2 genaakkeri. Avotuulta pitää olla 6-7m/s jos aikoo edetä 5 solmun nopeudella.Jos tuulta on 10-12m/s saavutetaan nopeuttakin yli 8 solmua ja ajoittain 10 solmua. Vuorokausimatka on 160-180 nm.
 
Aluksessa on erittäin korkeatasoinen varustus. Asumme kahden hengen hyteissä.Puhtaudesta voi  huolehtia neljässäkylpyhuoneessa ja perätäkillä, missä on myös lämmin suihku. Aluksessa on vajaa kaksi tonnia makeaa vettä ja watermaker tekee lisää tarvittaessa 90 l/h.Suuret pakastimet ja jääkaapit pitävät huolen tuoreesta ruuasta. Pentryssä on sähköliesi ja mikro, tiskivesi on lämmintä ja pyykit pestään koneessa. Oli mukava laittaa juuri pesty vitivalkoinen  auringossa ja tuulessa kuivunut paita päälle.Energian tuottamisesta huolehtii päägeneraattori, joka mahdollistaa ajoittain ilmastoinnin käytön. Kuusi päävinssiä ovat tietysti sähköhydrauliset. GPS määrittelee paikan,tietokone näyttää sijainnin karttaohjelmalla, tutka näyttää alukset pimeässsä ja horisontin takaakin, autopilotti ohjaa mutta sormi on hyvä pitää pilotin ohjaimella.
Tavanomainen päivä alkaa 08 vahdinvaihdon yhteydessä puurolla ja kahvilla. Salaattilounas ns. merisalaatti syödään klo 12 vahdinvaihdon yhteydessä. Vapaavahti lueskelee, seurustelee, kalastelee, siivoaa tai nukkuu. Pari doradoa on saatukin ja fileerattu. Suuri pääsi karkuun kun leukaperät eivät kestäneet kovaa vetovauhtia. Delfiinit ovat kahdesti käyneet meitä tervehtimässä. Pikkuvalas on parhaimmillaan yllättävän suuri: 3-4m.
Päivärutiineihin kuuluu myös sijainnin ilmoitus ARC toimistoon Iridium sateellittipuhelimella, paikallisen säätiedon lähetys metereologille, sähköpostien vastaanotto ja lähettäminen.Tästä huolehtii kapteeni. Aurinko laskee UTC ajassa joka ilta hieman myöhemmin. Illalla syömme lämpimän aterian. Varovaisuussyistä vaihdamme pimeän tultua genaakerin spiirattuun genuaan, joka kuljettaa vallitsevissa tuulissa solmun verran hitaammin mutta suojaa genaakkeria vauriolta yön pimeydessä. Paitsi viime yönä jätimme vaihtamatta ja kuinka ollakaan klo 0110 genaakeri meni jengalle tuulen suunnan ja nopeuden vaihdellessa ja kaikki miehet kannelle ja purje alas ja genua auki spiirattuna.Yötyötä helpottaa upea kasvava kuu. Pimeydestä on haittaa vain loppuyön tunteina kuun laskettua tai piilouduttua pilven taa.
Illansuussa saamme myös satelliitin kautta positiot. Samat tiedot näkyvät netissä järjestäjän sivulla www.worldcruising.com ja jos laittaa tiedon Google Earth ohjelmaan niin näkee maapallokartalla missä olemme.
Kahden viime vuorokauden aikana olemme suureksi iloksemme voineet havaita, että reittivalintamme on ollut oikea. Eilen torstaina saavuimme "pasaatin portille", tuuli tasoittui, voimistui ja on nyt puhaltanut vuorokauden suunnan ja nopeuden vain vähän vaihdellessa. Sijaintimme fleetissä on vastaavasti selkeästi parantunut ja olemme hyvin sijoittuneet 250 veneestä. Ne kymmenkunta venettä jotka ajoissa tulivat etelään ovat johdossa ja ilmeisesti ainakin nopeimmat tulevat vain lisäämään kaulaansa.Selkeästi edellämme on Swan 601 Spirit of Jethou, Swan 100 Fantastica, Swan 70 Blue Pearl, Swan 86 Maxtar, Maxi 80 Capricorno, C&N 80 Mustang, Wally 80 Indio, Oyster 72 Kealoha 8.On ehkä muitakin mutta positio prima! Mielenkiintoista on että 900nm jälkeen pääfleetin leveys P-E suunnassa on 300 merimailia.
Tätä kirjoittaessa sijaintimme on: 19 astetta 19.7 minuuttia pohjoista leveyttä ja 29 astetta 54.4 minuuttia läntistä pituutta.Tuuli itäkoillisesta 10m/s, aallokon korkeus n.2-3m. Suunta 270 eli suoraan länteen ja nopeus sb halssilla genua spiirattuna 7.9 solmua.Aurinko paistaa, sinisellä taivaalla hattaroita, meri uskomattoman sininen ja kirkas. Paitaa ei tarvitse yölläkään. Matkaa maaliin on 1804 merimailia, Koneen laskema saapumisaika nyt 11.12.06 klo 0607 paikallista aikaa.