Kanarian purjehdus 2009-2010

Namihani
Orvo Siimestö
Mon 16 Aug 2010 09:46
60:11.702N 25:04.300E
 
Kanarian purjehduksen muisteluita ja kokemuksia.
 
Kotiin ttulosta on jo vierähtänyt hyvän aikaa ja moni ei varmaan enää käy aktiivisesti blogilla. Paluun jälkeen meni hyvän aikaa ennen kuin halusin ruveta yhteenvetoa tekemään ja sähköposikin sekosi parahiksi heinäkuussa jolloin apua oli vaikea saada. Nyt tekee kuitenkin mieli yrittää summeerata projektin asioita.
 
Lähtö kotirannasta tapahtui 30.6.2009. Sitä oli edeltänyt koko talven suunnittelu, varusteiden hankinta, veneen mahdollisimman perusteellinen läpikäynti ja miehistön kerääminen eri etapeille. Takaisin kotona olimme 24.6.2010 aikaisin aamuyöllä. Vastaanottajat joutuivat valitettavasti odottelemaan turhan kauan pikkuviivästysten takia. Miehistö oli kuitenkin terveenä ja reippaalla mielellä ja vene täysin kunnossa.
 
Matkaa kertyi koko reissun aikan logiin n. 7800 mailia. Miehistöä oli eri legeillä yhteensä 23 henkeä kipparin lisäksi. Olin ainoa, joka oli mukana koko matkan, jokaisen mailin. Namihani kävi kaikkiaan 33 satamassa, mikä oli osa hienoja kokemuksia. Mitään merkittäviä ongelmia ei satamissa ollut ja yleensä saimme huippuystävällisen vastaanoton. Menomatkalla opin kyllä Kanaalin ahtaissa satamissa, että VHF:llä ei kannata etukäteen kysellä vapaita paikkoja. Puhelimeen on niin helppo sanoa sorry, mutta meillä on aivan täyttä. Kun veneen parkkeeraa jonkun laiturin päähän ja saapastelee purjehdusvarusteissa satamatoimistoon, niin apua aina löytyi.
 
Matkan kulusta on kuvaukset eri blogisivuilla, joten en rupea käymään enää yksityiskohtia läpi. Reittihän kulki Suomesta Kielin kanavan läpi Pohjanmerelle, sieltä Hollannin, Belgian ja Ranskan rannikoiden kautta Englantiin, edelleen pisimmälle legille Azoreille, Madeiralle ja Gran Canarialle. Paluu tehtiin Madeiran, Lissabonin, muutamien muiden Portugalin satamien ja Espanjan kautta Biskajalle ja jälleen Kanaalin Englannin puoleista rannikkoa Kieliin ja kotiin. Menomatkalla pyörimme neljä viikkoa Azorien saaristossa, jonne tuli mm. Marja-Liisa ja Katjan perhe. Azoreilla vietetyn ajan takia vene oli perillä Puerto de Moganissa vasta 13.9.2009, mutta aikaa kyllä kannatti käyttää Azoreilla.
 
Todella lämpimät kiitokset haluan vielä kerran antaa kaikille purjehdukseen osallistuneille. Se vaati sitoutumista etukäteen melko kiinteään aikatauluun ja uhrauksia myös miehistön perheiltä parhaaseen kesäaikaan. Kaikki sujui kuitenkin upeasti vaikka purjehdustuttavani Kanarialla eivät omien kokemustensa mukaan uskoneetkaan lupausten pitämiseen. Pitivätpäs!
Kaikki maksoivat lisäksi omat lento- ja laivalippunsa, minkä myös kiitollisena noteeraan.
 
Kannattiko sitten toteuttaa tämä "ukin unelma",jota Satun tytär Susanna mainiossa kouluaineessaan kuvasi? Kyllä kannatti! Se oli minulle ja ja Marja-Liisalle once in the lifetime-projekti, joka antoi myöspaljon koko meidän suurperheellemme sekä toivottavasti myös kaikille mukanaolleille ja Kanarialla talven aikana vierailleille. Vieraat antivat mahdollisuuden purjehduksiin saarilta toisille ja monille päiväpurjehduksille. Saimme myös monia uusia tuttavia, jotka olivat mukana pikkupurjehduksilla. Ilman venettä ja liikkumista sen kanssa olisi aika käynyt pitkäksi ainakin minulle. Taloudellisesta kannattavuudesta ei kannata paljon puhua, mutta onpahan vene nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen. Osa hankinnoista ja veneen perushuolto olisi joka tapauksessa tehdä. Ilman reissuakin.
 
Hienoa oli se, että kukaan ei loukkaantunut matkan aikan, vaikka melko koviakin kelejä tietenkin sattui. Varsinaisiin myrskyihin emme joutuneet, mutta varsinkin menomatkalla oli kyllä riittävästi kovaa vastatuulta. Vene kesti myös varsin  hyvin mitään vakavia vauripoita ei koko matkan aikana ollut. Pieniä ongelmia aina on, mutta ne kuuluvat asiaan. Oikeastaan suurimmat hankaluudet liittyivät kommunikointiin eli satelliittipuhelimeen ja myös kännyköiden toimintaan. Yhdestä kännystä meni näyttö, mutta se toimi yhdessä tietokoneen kanssa, toisessa oli taas hyvä näyttö, mutta se ei synkannut yhteen koneen kanssa. Ensimmäinen satelliittipuhelin rikkoutui ja toisella oli vaikeata saada yhteyttä satelliiteihin. Kyllä kiinteästi asennettu satelliittipuheölin olisi todennäköisesti ollu helpompi käyttää ja luultavasti myös luotettevampikin, mutta toisaalta myös ainakin viisi kertaa kalliimpi. Kyllä me veneessä näinkin pärjäsimme, mutta harmitti, kun blogiin kirjoittaminen ei aina onnistunut vaikka tehtiin parikin tuntia töitä ja yhteydetkin maksoivat.
 
Ilman monien ystävien panosta en olisi voinut tätä matkaa kuvitellakaan. Kaikki mukana olleet tekivät parhaansa ja sopu säilyi hyvänä joitakin pikkupärskähdyksiä lukuunottamatta. Pitkä yhdessäolo ahtaissa ja välillä epämukavissa olosuhteissa vaatii pitkää pinnaa ja sopivaa luonnetta. Sitä onneksi kaikilta löytyi.
 
Pyrin vielä jossain vaiheessa katsomaan läpi valokuvat ja liittämään niitä blogiin.
 
Terveiset kaikille lukijoille!
 
Kippari
Orvo