Reipas yö Perjantai 14.5.2010 klo 13.30

Namihani
Orvo Siimestö
Mon 17 May 2010 09:04
37:25.709N 11:58.018W

Perjantai 14.5.2010 klo 13.30

Yö oli reipas. Vastaista N tuulta 12-18 m/s, aallot parhaimmillaan 2-3-metrisiä, Namihanin vauhti reivatuilla isolla ja fokalla keskimäärin 6,5 Kn pohjan suhteen. Kun otetaan huomioon 2 Kn vastavirta sekä ajelu aalloille ylös ja laskettelut alas, niin vauhti veden suhteen taisi olla 7-9 Kn luokkaa. Maisemana taivas miljoonine tähtineen ja sysimusta meri, mustaa, mustaa. Yön saldo: yksi laiva kaukana horisontissa ja toinen vähän lähempänä. Eipä vilskettä ulkoisten tapahtumien suhteen! Mutta niitä ei kyllä kaivannutkaan: kaikki huomio piti pitää tiiviisti kiinni tuulikulmamittarissa. Sekunnin murto-osan haaveilu, ja vene nousee tuuleen → sitten aalto heilauttaa toiselle halssille → ja sitten onkin kova homma saada uudelleen vauhtia, jotta pystyy kääntämään oikealle halssille. Viime yönä tätä ei tapahtunut, mutta edellisenä yönä ”harjoiteltiin” pari kertaa.
Nukkuminen näissä keleissä on heikkoa. Vene nitisee, natisee, keinuu, paukkuu ja kolisee. Kannellakin tarvitaan ajoittain kaksi vahtia, joten nukkuma-aikaakaan ei jää merkittävän paljon. Porukka alkaa olla sen verran väsynyttä, että seuraavaksi yöksi toivoisimme jo hiukan heikompaa tuulta.
Päivänvalossa kunnon keli on mukavaa: reipasta, hienoa purjehdusta! Tätä varten tänne on tultu, jippii!! Aaltoja pystyy ajamaan (yöllä niitä ei näe), ja vauhtia pitää tietenkin yrittää pitää optimaalisena koko ajan :) Delfiinitkin uivat kanssamme.

Matkaa Lissaboniin on jäljellä 145 NM. Olemme edenneet tosi hyvin: 6,5 vauhtia, yhdellä halssilla koko matka. Ensi yön haasteena on laivaväylän ylitys. Eli ulkoisten tapahtumien frekvenssi nousee moninkertaiseksi.

t. Riitta