Karu purjehdus Falmouthiin

Namihani
Orvo Siimestö
Wed 22 Jul 2009 21:00
50,,09.934 N   5,,04.889 W
FALMUOTH
 
Jaska jäi pois Lymingtonissa ja kolme uutta purjehtijaa saapui Suomesta ja me jouduimmekin heti tositoimiin. Sää oli sateinen ja kovatuulinen. Nostettuamme purjeet Solentin salmessa otimme muutaman vendan ja sen jälkeen suunta suoraan kohti Falmouthia.
Lähdimme vuoroveden ollessa korkeimmillaan ja saimme siten vuorovesivirran taaksemme. Vauhti alkoi nousta tasaisesti ja oli parhaimmillaan 11 solmua suunnan ollessa tiukasti vastainen. Voitte kuvitella, että meno oli todella rynkyttävää korkeassa vasta-aallokossa. Vene paukahteli voimakkaasti tippuessaan aallonharjalta ja kipparin sääliessä venettään vähensimme purjeita, tuulta oli koko matkan tasaisesti n 12-15 m/s. Vastavuoroisesti virran käännyttyä vastaiseksi nopeutemme tippui aina 3 solmuun.Yhtä halssia pääsimme koko matkan 20 tunnissa 173 mailia, joten saatoimme olla tyytyväisiä väsymyksestämme huolimatta. Unta ei juuri saatu rynkytyksessä.
Matkan aikana nousi muutamia huolestuttavia kysymyksiä veneen kunnosta. Pilssiin kertyi vettä runsaasti ja jouduimme pumppaamaan vettä pois muutaman kerran ja kaiken lisäksi sähköinen pumppu ei toiminut. Nämä seikat oli korjattava ennenkuin matka voisi jatkua Atlantille. Muutamia muitakin pienempiä korjauksia tuli esille.
Pilssipumpun korjaus kävi lopuksi helposti kun puoli venettä oli hajoitettu, jotta Pena pääsi käsille siihen. Pumpun hihna oli katkennut ja kauppa oli aivan vieressä.
Vesivuodon paikallistaminen oli sitten aivan toista luokkaa. Käänsimme veneen ylösalaisin ja vikaa ei meinannut löytyä mistään. Olimme jo masennuksen partaalla,koska matkaa ei voisi jatkaa ennen vian kojausta. Noin kolmen tunnin kuluttua lopulta se sitten löytyi: Veneeseen oli aikoinaan tehty muutoksia Pietarsaaressa eli takavessasta oli tehty toinen takakajuutta ja siinä yhteydessä oli jäänyt sulkematta huohotusletkun läpivienti kylkeen eli suomeksi sanottuna kyljessä oli selvä reikä n 1 cm halkaisijaltaan 15 cm päässä kannesta. Ihme ja kumma kun vika ei ollut ilmaantunut aikaisemmin. Näin pitkään ei venettä ole pidetty yhdellä halsilla näin kovassa kallellaan. Orvo kertoi, että kyllä veneesen ajoittain oli tullut pilssiin vettä.
Veneen murheet ovat nyt toistaiseksi poissa ja jatkamme huomenna matkaa Atlantille ja seuraava satama löytyy Azoreilta n 1300 meripeninkulman päästä ja odotamme jännityksellä pääsemmekö nousemaan 5.8. lentokoneeseen, johon on jo maksetut liput.
 
Terv. Olli
 
PS kuten huomaatte teksti on muuttunut karuksi edellisten runoilijoiden Jarin ja Jaskan jälkeen.