28:40.758N 17:45.899W Santa Cruz de La Palma

Med Freidig på tur
Brekke / Ådland
Fri 16 Dec 2011 18:25

Vi dro fra Funchal 14/12 kl 11:30 og ankom Santa Cruz de La Palma 15/12 23:30 etter flott seilas i god østlig til nordøstlig vind varierende fra 10 til vel 20 knop. 244,2 nm i rett linje, utseilt på loggen 251, som gir et snitt på 6,97 knop, som vi synes er bra.

 

Etter et kort strekk med lokal vestlig vind like utenfor Funchal, var det en stund helt blikkstille. Da kom en stor flokk delfiner mot oss og svømte en kort stund rundt båten. Med glassklar overflate og helt klart vann kunne vi se dem svømme kanskje 10 m under oss. Vi har etter hvert sett delfiner mange ganger, men dette var helt spesielt siden vi også kunne se dem så langt nede.

 

Seilasen var ellers, som så mange ganger før, preget av store dønninger fra nordvest. Denne gangen ble det litt uryddig sjø pga bølger fra vinden på tvers av dønningene. Spesielt innseilingen til Santa Cruz ble urolig pga dette, da vinden lettet fra ca 15 knop til ca 5 da vi var ca 6 mn fra havnen. Da vi gikk siste stykket for maskin, uten stabiliserende støtte fra seilene, ble det veldig mye bevegelse i båten. Ørjan sitter igjen med en blå og brukket tå og merke på neseroten av et skjøte som slo.

 

Også i marinaen, helt innerst i havnen, bak moloene, er det ”swell”, som gjør det urolig og s å fortøye slik at ikke trossene slites. Selv på vår ganske tungstyrte båt snurrer rattet (dvs snurret før vi låste det). Bølgene i havnen er ikke høyere enn kanskje en halv meter, men de er lange,med periode på ca 10 sekunder, og gir derfor ca 5 sekunder kraftig bevegelse ene veien, og deretter tilsvarende andre veien. Har lagt ut fortøyninger med strekkavlastere, og doble sikringsfortøyninger som er slakkere enn fortøyningene med avlastere. Likevel er det mye bevegelse og rykking i båten, og mye knirking fra fortøyningene.  

 

Kapteinen på en stor charterbåt like ved siden av oss sa at det vanligvis var helt stille i havnen. Etter å ha observert meg justere og doble og triple fortøyningene mente han også at vi burde bli her i noen uker for å høste gevinstene av så mye arbeid med fortøyningene.

 

Vi har rukket en liten spasertur i byen, som fra marinaen ikke ser innbydende ut – bare boligblokker i betong – men like bakom er det et trivelig bysentrum. Fra byen så vi ”Seewind”, en tysk seilbåt som gikk fra Funchal like etter oss, på vei inn mot havnen. De rullet sikkert minst like mye som oss, og det så helt vilt ut. Vi så dem fra siden og de ”pitchet” minst 30 grader, og hadde de det eller som oss, så rullet de sikkert også mer enn 45 grader. Det er moro omtrent så lenge en berg-og-dalbane varer, dvs kanskje ett minutt. Så er det bare veldig, veldig slitsomt, og det er lett for å dunke tær og neser og andre ekstremiteter når man i tillegg til å holde seg fast skal utføre oppgaver som å ta ned seil.

 

Ellers har det vært dusjing i marinaen, som er ny og velholdt og fin (med unntak av at det ikke var varmt vann i dusjene – sikkert seilere fra de tyske båtene som bruker opp alt varmvannet, mente charterskipperen) og ellers litt arbeid og skole i dag.

 

Det skal være en tilstelning / festival i byen i ettermiddag, og vi tenkte å gå opp og se på, så det blir ikke noe mer i denne omgang. Vi har noen bilder fra Madeira og fra turen over som kanskje kommer i en oppsummering senere. Men nå altså Vamos! (O, hildrande du, er vi blitt språkmektige! Nå er det bare å håpe at oppholdet i Portugal ikke har kludret til spansken vår. Fallhøyden er heldigvis ikke stor.)