39:35.000N 09:04.000W Nazaré

Med Freidig på tur
Brekke / Ådland
Wed 14 Sep 2011 22:26

Vi fikk aldri helt sansen for Figueira da Foz, men kom oss heller ikke derfra fordi havnen ble stengt pga store bølger. Den var for så vidt stengt bare for båter under 12 m, så vi prøvde å dra ut, men valgte å snu mens vi ennå var innenfor moloen etter å ha sett på bølgene.

Neste dag (12/9) var det bedre, og vi dro ut 10:30. Så snart vi var ute av havnen og hadde satt seil, ble det tåke. Rolig slør med tåkelur, radar og skjerpet utkikk. Vi hadde store dønninger inn på SB låring, og sikten var til tider mindre enn 1 bølgelengde. Spennende å se hvor stor neste bølge var.

Kl 14:00 var det slutt på vinden, og det ble motor videre. Mye rulling uten støtte fra seilene.

Tåken lettet da vi nærmet oss Nazaré, og vi hadde fin utsikt mot fyret og byen på vei inn mot havnen som ligger litt syd for sentrum. Fortøyd 17:00.

Vi tasset ut på stranden for å se på solnedgangen og skylle tærne, men feilberegnet en bølge og var plutselig våte til langt over planlagt nivå – varierende fra hofte til oppunder armene.

Gårsdagen og i dag har dels vært arbeids- og skoledager, men vi har også kikket på byen som ligger en liten busstur eller en halvtimes spasertur fra havnen. Flott strand – men ingen som bader pga bølgene. Byen ligger dels ved stranden, men gamlebyen ligger på en klippe ovenfor, og enkelte hus og veier ligger på overheng, så det kan være skummelt å se tilbake på veien vi nettopp gikk og oppdage at 10 meter nedenfor der vi nettopp var går klippen 10 – 20 meter inn – slik som man ellers bare ser på tegnefilm.

Nazaré er en fiskehavn, og i skrivende stund (nærmer seg midnatt) strømmer fiskebåtene (og måkene – selvsagt) inn til mottaket. Ca 10 store og en del små fiskebåter, og sikkert hundre mennesker på kaien. Kraner og gaffeltrucker i vill aktivitet. Og måkene? Når en ny båt kommer inn stuper tusenvis (faktisk) mot den og de skriker rabiat. Det er som scenen i Hitchcock-filmen. Spooky!