43:22.066N 08:23.076W Marina Coruna, La Coruna

Med Freidig på tur
Brekke / Ådland
Sun 21 Aug 2011 09:57
Vi dro fra Falmouth onsdag 17/8 kl 11:30 (UK)

Rebecca og Matthew, som Tiril og Idunn har vært mye med i Falmouth, kom ned på kaien og vinket oss avgårde med sitt norske flagg (bestefarens norske gjesteflagg - han hadde vært på seiltur i Norge).

Vel ute av havnen kalibrete og testet vi den reparerte autopiloten og en ny ST1000 autopilot for kobling til Windpilot'en.

I Engelske kanalen så vi en del båter som deltok i Fastnet race. Svarte fathead seil og 12 -15 mann på rekken på kryss. "Prodigy", som Ørjan var med å seile fra Falmouth til Portsmouth, har brutt (rett etter start) med ødelagt storseil.

Tett trafikk i kanalen, og vi var riktig skjerpet da vi krysset separasjonssonen nær Brest. Vi passerte hjørnet av Frankrike og så lyset fra fyret på Ile de Ouessant 02:00 (UTC) på torsdag.

Stort sett god vind og dyp slør over hele Biscaya. Vi har sett en del delfiner
og også en kjempestor hval helt nær båten. Litt skummelt - så stor at det
var helt åpenbart hvem som hadde vunnet om vi kolliderte.

Hørte en ulyd fra motoren under lading på fredag morgen - kan høres ut som feil på en sylinder, enten en tennings- eller ventilfeil, og det var mørk eksos. Har deretter isteden ladet fra generatoren.

Vi har også hatt besøk av en bitte liten gul fugl. Den kom ombord i kanalen, og tasset rundt på dekk, og sov av og til en stund i le bak en fender, i hvert fall til fredag morgen kl 6. Så så vi ikke mer til den. Og så - o skrekk og gru - fant vi den død på akterdekket under en fender, som sikkert hadde rullet og klemt den ihel. Den fikk en verdig begravelse, innpakket (eller for anledningen - svøpt) i en serviett.

Lite vind og dis lørdag morgen da vi nærmet oss Spania. Vi så ikke land før vi var ganske nær, kanskje 6 - 8 mn, og da var det fjellene over disen som viste seg. Siden vi ikke ville kjøre maskin har vi prøvd å få fart med genaker mot strømmen i 2 - 4 m/s rett
medvind. Fin seiling, men ikke nok fremdrift til å komme til La Coruna før det ble mørkt.

Vi vurderte en stund å gå inn til Ria de Cedeira, men var usikker på tilgang til mekaniker og eventuelle deler til motoren der. Etter hvert fant vi ut at vi skulle prøve maskin på lavt turtall. Den gikk uten ulyd og med ren eksos, og vi kjørte derfor de siste 18 mn inn til La Coruna, først i helt vindstille, siden med enn lett bris.

Alle hadde en tur i dusjen på vei inn.

Ankomst La Coruna i går (lørdag) 20:40. En liten prat med med en finsk båtnabo og så var det greit at sengen var i ro etter mye rulling på slør i Biscaya.

Nå, søndag formiddag er det lett regn. Vi skal en tur til Santiago de Compostela. Der møter vi Helena, som har stoppet noen dager i Spania på vei hjem fra Colombia (der hun stoppet noen uker på vei hjem fra Kina). Hun blir med oss noen dager før hun reiser hjem til Norge.

Nå skal vi med buss eller tog til Santiago de Compostela.