50:09.146N 05:03.691W Pendennis Marina, Falmouth

Med Freidig på tur
Brekke / Ådland
Sun 31 Jul 2011 21:15

Vi dro ut fra Milford Haven 28/7 kl 16:20. Gikk for motor ut forbi gass og oljeterminalene med lossende tankere. En tanker på vei ut med assistanse av to taubåter. Lett nordlig vind når vi kommer ut av havnen kl 17:45. Litt disig, men ellers fint vær. Vi setter seil og gjør ca 6 kn på slør med vindstyring.

Vinden avtar utover kvelden og vi starter maskin 23:30. Kjører videre med autopiloten innkoblet. Nydelig natt med litt morild i sjøen. Delfiner leker rundt båten og legger igjen lysende spor av morild. Tiril og Idunn står opp for å se på. Det er magisk!

29/7 03:30. Autopiloten har koblet seg ut og gitt alarm for ”Drivenhet ikke funnet”. Funker fint en stund etter omstart, men faller så ut igjen. Vi kobler om fra Raymarine autopilot til den gamle Robertson piloten. Funker en stund den også, så faller den også ut. Begge pilotene driver den samme hydraulikkpumpen, så det virker sannsynlig at feilen ligger i pumpen. Vi styrer manuelt videre. Ser etter hvert fyrene nord på Cornwall. Delfinene kommer tilbake. Flere ganger. Mange av dem, kanskje 20 eller 30 som snittsvømmer under og foran båten. Inne i båten hører vi at de ”plystrer”. Britt tror at de også dunket i båten. Blir etter hvert nesten irriterende med pust og pes og plask rundt båten hele tiden mens vi må styre manuelt. Utpå morgenen bestemmer vi oss for å gå til Falmouth, som er en større havn enn Penzance, som var den opprinnelige planen.

Runder Landsend med skjærene Longships, som vi går på utsiden av. På grunn av at vinden forsvant, og at vi derfor har gått for maskin er vi noen timer foran vårt planlagte skjema i forhold til strøm. Har 3 kn imot rundt neset. Friske strømvirvler. Vi ser stående bølger inne ved Longships. Glad vi gikk langt utenfor. Holder oss ute, for det meste utenfor 50m koten – og merker at strømmen er sterkere hvis vi går inn mot grunnere sjø.

Setter seil igjen i lett vind og seiler fra Runnel Stone mot Lizzard Point. Drevne som vi etter hvert er blitt – synes vi i hvert fall selv – i seiling i sterk strøm går vi inn i bukten ved Penzance for å dra nytte av bakevjen der. Lizzard Point ser virkelig ut som en kjempestor øgle som jakter på skjærene utenfor neset. Rundt Lizzard Point 17:30, for motor igjen siden vinden etter hvert forsvant helt.

Nydelig solnedgang over elven Fal idet vi seiler inn til Falmouth. Fortøyd i Pendennis Marina i Falmouth 20:30. Fortøyer på utsiden av en regattabåt fra Sørafrika. De er tre faste mannskap som nå gjør båten klar for Fastnet Race for eieren som kommer opp fra Sørafrika til regattaen. Skipperen forteller at han skal ha en hydraulikk-kar om bord på mandag for å gå over systemene i deres båt, og foreslår at vi ringer hydraulikkfirmaet for å avtale at de også kikker på autopiloten vår. Der hadde vi flaks!

Vi rakk en liten spasertur i Falmouth før det ble natti går. Koselig by. I motsetning til stedene vi har vært før, var plutselig ikke vår båt lett å se fra litt avstand. Mange av båtene i havnen er MYE større, og noen bærer tydelig preg av fast mannskap og proft vedlikehold.

Skipperen fra nabobåten kom også over til oss i dag for å se på et problem vi har hatt med rattet. Jeg har prøvd å fikse det før, men fant ikke ut av det. Vi fant feilen sammen, og etter tips om hvordan det kunne fikses har jeg nå ordnet det. Fint med gode naboer!

Nettopp gjort unna en god middag på Harbour View.