54:58.164N 5:57.069W Glenarm, Nord Irland

Med Freidig på tur
Brekke / Ådland
Fri 22 Jul 2011 22:11

Motorseiler ut mot Mull of Kintyre. Mer vind fra nord etter hvert. Maskin av ved neset – som er et mektig syn – og med fortsatt nordlig vind bestemmer vi oss for å krysse North Channel. Nynner litt på ”When the fog’s rollin’ in over Mull of Kintyre” og tenker på hvordan det kan være når atlanterhavsdønningene bryter mot grunnere vann og strøm på 3 – 5kn, tåke, natt … . Glad for fint vær, god sikt, gps, radar, ekkolodd.

Vi går inn til Glenarm i Nord-Irland kl 16:15. Ferske grønnsaker i butikken. Gulrøtter, brokkoli og nypoteter sammen med kylling til middag.

På porten til marinaen stod det et skilt: ”Do not slam the gate!” Porten var utstyrt med en fjærbelastet lukking som dundret porten igjen med et voldsomt brak bak oss hver gang vi gikk gjennom den. Samme aha-opplevelse hver gang: Skiltet! ”Do not slam the gate!”

Trivelig liten by med gammelt slott, flott steinbro, en fin strandpromenade med utsikt mot Mull of Kintyre. Et informasjonsskilt i parken ved strandpromenaden forteller at Glenarm er en av de eldste byene i (Nord-)Irland. Produksjonsdatoen på noen av brødene i den lokale butikken bekrefter at byen har vært her lenge.

Dagen avsluttes med studier av kart, tidevann og strøm. Vi legger en fleksibel plan for morgendagen, kanskje til Bangor (ca 25 nm), til Howth (rett nord for Dublin, ca 100 nm) som vil innebære at vi seiler natten gjennom (med moderat fart), eller eventuelt Ardglass (ca 50 nm) som en mellomting. Isle of Man er heller ikke så langt unna, men havnene er på andre siden, og det er vanskelig å treffe til rett tid i forhold til strømmen, som går opp til ca 5kn enkelte steder. Vi planlegger avgang ca 09:00, og vil da starte med litt motstrøm, og så få med oss hele perioden med medstrøm mens det flør inn i Irskesjøen sørover gjennom North Channel.