11:07:11 60:15.740N 5:15.035E Bakgrunn og forberedelse

Med Freidig på tur
Brekke / Ådland
Mon 11 Jul 2011 11:39

Planlagt reiserute

Avgang juli 2011 fra Bergen

•             Noen korte dagsetapper sørover kysten

•             Stavanger – Banff – Inverness – Caledonia-kanalen

•             Oban - Isle of Man – Howth (ved Dublin) evt Bray (også ved Dublin)

•             Kanskje Cork

•             Milford Haven – Plymouth

•             Kanskje Jersey / Guernsey

•             Camaret-sur-Mer (ved Brest) – Nordspania (Gijon eller La Corouna) fjordene i vest Galicia

•             Portugal-kysten

•             Porto Santo – Madeira

•             Kanariøyene. Blir her over vinteren – kanskje med barna tilknyttet den norske skolen på Grand Canaria.

•             I hovedsak samme rute tilbake våren 2010, men med mulighet for Asorene – evt direkte Asorene – Irland.

Besetning

Kjernebesetning: Britt, Ørjan, Tiril, Idunn

Tiril (11 ½) og Idunn (10) har seilt siden de var bitte små. I tillegg til å være med på tur i stor seilbåt har de også seilt Optimist-jolle i Bergens Seilforening.

Britt har seilt med Ørjan de siste 17 årene. Sammen med jentene har vi seilt mye i nærområdet rundt Bergen, men også til Danmark, Orknøyene og flere ganger til Shetland. Britt har nettopp tatt Fritidsbåtskippereksamen og ISAF sikkerhetskurs.

Ørjan har ”alltid” seilt. Fra Grimstadjolle og Trapez på slutten av 70 – tallet via konkurranseseiling i Anastasia, en Banner 28 som var blant de 5 beste båtene i sin klasse på Vestlandet i mange år, og turseiling i egen mindre havseiler på 80-tallet, samt to turer fra Norge til Spania, til turseiling i egne større havseilere de siste 5 årene. Ørjan har seilt Shetland Race mange ganger, og har også seilt solo tur Bergen – Sørlandskysten – Svenskekysten – Danmark med retur Göteborg – Bergen direkte. Ørjan har Fritidsbåtskippersertifikat, Offshore sikkerhetskurs, VHF sertifikat og PADI dykkerbevis.

Vi vil vurdere tilleggsbesetning på enkelte strekk. Det er rikelig med køyeplass om bord – 11 om benkene i salongen benyttes. 

Båten

Freidig LHTJ, MMSI 259 341 000 er en Hallberg-Rassy 49 fra 1984. Vi kjøpte båten i fjor sommer etter at den returnerte til Norge etter en tur Norge – Spania – Grand Canaria – (ARC) – Karibia – Asorene – Irland – Skottland – Norge.

Freidig er godt vedlikeholdt og godt utrustet for langtur. De siste årene før vi overtok er bunn og skrog behandlet på verft i Tyskland. Forstaget også er skiftet og det er gjort en rekke mindre oppgraderinger og løpende vedlikehold. Solcellepaneler og vindgenerator er montert, og det er også montert et vindror (mekanisk selvstyring). En aktiv radarreflektor med varsling (SeaMe) er også montert.

Etter at vi overtok har vi systematisk gjort oss kjent med båtens mange systemer og gjort løpende vedlikehold og skiftet slitedeler eller oppgradert etter behov:

1.            Skrog: Enkelte skroggjennomføringer er byttet. Skrogventiler er smurt. Roraksling, foringer og pakninger sjekket.

2.            Motor og fremdrift: I tillegg til løpende vedlikehold er propell og pakkboks skiftet.

3.            Styring: Rattstamme / pidestall er åpnet og alle deler er smurt. Styrekabler sjekket og smurt.

4.            Autopilot: Ny Raymarine autopilot er montert. Gammel Robertson er fortsatt montert som backup. Tidligere backup (Cetrek) er demontert.

5.            Instrumentering og elektronikk: Her er det meste erstattet av nye Raymarine instrumenter. AIS sender/mottaker er montert med visning på to kartplottere (en C120 og en A50D, som går på hver sin batteribank). Interphase sonar (fremoverseende ekkolodd) er montert. Koblinger til utstyr i mast (bl.a. radardome) er åpnet og rengjort for korrosjon.

6.            Elektrisk: Landstrøm og lading sjekket av autorisert skipselektriker(BME). Startbatterier og batteribank for radio er byttet. Forbrukskretser sjekket og komponenter med korrosjon (for eksempel releer til ankerspill, pærer i lanterner) er byttet. En del av belysning er byttet til LED. Sjekket at sikringer har rett Amp i forhold til manualer for utstyret som de leder strøm til. Kabelføringer sjekket for slitasje eller sår på isolasjon.

7.            Ferskvann, septik, slanger og pumper: Inspisert. Doblet slangeklemmer på enkelte punkter. Byttet en pumpe. Byttet blandebatteri i dusjene (de gamle ble sprengt av frost i vinter).

8.            Varme, gass: Ny komfyr. Byttet gasslange og ventiler. Nytt kontrollpanel for varmeapparat.

9.            Stående rigg: Inspisert og funnet skade på en kordel på BB mellomvant. Seilmaker Iversen bytter overvant og mellomvant, samt lensetakler, og inspiserer stående rigg forøvrig.

10.          Løpende rigg: Bytter enkelte fall og skjøter.

11.          Fortøyning og ankring: Nye fortøyningstamper (16mm) samt nye trosser (24mm) for hardværsfortøyning. Ankere (baug og hekk, samt reserve) og kjetting inspisert.

12.          Sikkerhet: Nye web-stropper langs dekk, nær senterlinje, for kroking av sikkerhetsliner. Nye redningsvester med skrittstropper. Sjekk av servicedato på flåte. Iridium satellittelefon.

13.          Navigasjon: Kartbrikker, papirkart og ”Pilots” for de aktuelle områdene er innkjøpt.

Data

Hallberg-Rassy 49

Designers           Olle Enderlein / Christoph Rassy

Hull length          14.96 m / 49' 1"

Beam    4.42 m / 14' 6"

Draft     2.20 m / 7' 3"

Displacement    18 000 kg / 39 683 lbs

Sail area with jib              116 m² / 1249 sq ft

Engine  Volvo Penta MD40

Cylinders             6

kW / HP               65 / 84

Diesel tank         765 litres / 202 US gallon

Water tank         1400 litres / 370 US gallon

Transport height without windscreen   4.11 m / 13' 6"

Transport height with windscreen          4.38 m / 14' 4"

Vi har ikke bare mekket, men også vært på tur med båten for å gjøre oss kjent med den (og fordi det er stas å være på tur). I tillegg til turer i nærområdet rundt Bergen har vi vært en snartur til Shetland.