Yanmar

Pippi
Eva Furhoff
Sun 26 Jun 2011 19:45


Har förstått att bårmotorer inte brukar vara lätta att gulla med, men den här Yanmarvarianten som vi nu har fått på halsen är ovanligt tjurig när det gäller vanligt underhåll!
Impellern sitter in, under, bakom. Efter mycket svordomar kom jag på att enda? sättet var att montera bort generatorremmen. Därefter montera bort remmen till impellerhuset. Slutligen monterade jag bort hela impellerhuset - simsalabim, lätt som en plätt att byta!
Motorn är färskvattenkyld. Följdaktligen har den zinkanoder som ska bytas. Den första gick tämligen lätt - behövde bara ta i så att jag nästan kräktes. Den andra lossnade efter att nya verktyg införskaffades i Lefkas.
Återstår den tredje. Den sitter lömskt placerad bakom bränslefiltret. Inte ens mina fina verktyg från Lefkas kommer åt. Börjar så smått inse att det enda som funkar är att demontera filtret och dess hållare. Tur i oturen är att jag bytte filter när vi var nere och vårrustade för tre veckor sedan, så jag måste ändå lufta bränslesystemet innan vi sjösätter. Hur tar man bort bränslefiltret? Inte med mina fina verktyg från Lefkas i alla fall! Efter lite klurande kom jag på att mitt nya skruvmejselset från Clas O + en rejäl skifta + förlängningsdel skulle lösa uppgiften.
Ut kom zinkanoden, eller rättare sagt hållaren som den hade suttit i. Det var, minst sagt, ett tag sedan någon hade bytt just denna anod.
Ska det vara så svårt att göra användarvänliga prylar?
Lennart