Scheveningen - Falmouth

Swan55
Sun 23 Sep 2012 09:00
50:16.25N 5:03.60W

Scheveningen - Falmouth
470 miles in 74 uur niet slecht voor de eerste etappe!
Donderdagochtend begonnen we met toch weer meer wind dan verwacht, met zeer indrukwekkende wolkenpartijen en dito buien. Het eerste traject hebben we dan ook moeten bevechten met veel stroom en wind tegen, wat uitmondde in frustrerend scherpe kruishoeken.
Eenmaal aangekomen bij het Nauw van Calais viel de wind grotendeels weg en moesten we op de motor verder. Helaas bleek al snel dat een motor koelvloeistof nodig heeft, maar als er een koelwaterslang lekt wordt dat al snel een probleem. Gelukkig was onze supertechneut Marcel aan boord, die zich al eens eerder tijdens een Vuurschepenrace uitermate verdienstelijk heeft gemaakt met zijn technische kennis en gouden handjes. Ook nu kon de klus weer snel geklaard worden door het “lenen” van een slangetje van de kachel, waarna het koelwatersysteem weer naar behoren functioneerde. Helaas alleen even geen kachel meer….Ondertussen wel goed opletten want van alle kanten kwamen grote zeeschepen voorbij, zo midden in de shipping lane.
Verder is koken aan boord erg handig, alleen heb je hiervoor gas nodig. Er waren twee volle gasflessen aan boord dus dat kon niet het probleem zijn . Het werkt alleen niet als je net een electrische gasklep hebt gemonteerd en blijkt dat die voor 12 volt geschikt is... en aan boord draait alles op 24 Volt. Voordat je daar achter bent... regulateur gedemonteerd, getest. No problem. Dus…. de klep! Als inventieve oplossing een magneet gebruikt die de
klep open houdt, zo, kunnen we gelukkig weer warm eten.
 
Zaterdag overdag een prachtige zonnige dag, mooie zonsopgang, licht briesje dus gennaker erop. In de loop van de avond trok de wind flink aan dus voor de nacht een rif gezet, om op alles voorbereid te zijn, de voorspelling hadden het over 25-30 knopen wind, gelukkig wel in de rug. De dek lampen zijn dan een prima aanvulling op het werken aan dek.
 
Miezer regentje erbij, steeds vettere wind 25-30 knopen ware wind, vlagen
van 34 kn. Oplopende golven, oosten wind dus pal voor het lapje.
En je weet een klap gijp is niet handig ook als er een bulletalie staat.
Zeer slecht zicht met als doel dus Falmouth alleen wel aan lager wal.
Tot op 1 mijl was er niets van de haven entree te zien. Dan is navigeren wel handig.
Nu heb ik steeds op de ipad genavigeerd met als back-up 1 de Mac, back-up 2 de furuno. De I-pad vind water op zijn scherm niet zo lekker. Nee nee de beschermhoes was goed, alleen als het scherm water op zich krijgt reageert die niet meer zo goed. Probeer het maar eens.
Tweede Marcel aan het roer gezet, deed het meer dan prima met een
smile van oor tot oor. Kon ik me een beetje met het navigeren bezig houden.
Coastguard opgeroepen of we nog problemen bij het binnen lopen konden
verwachten, nee dus….
Alhoewel wij daar toch wat anders over dachten, werkelijk giga golven en pal voor het
lapje met eigenlijk te veel tuig maar gelukkig ging alles goed. Maar  een Swan is nou eenmaal een Swan zeilt echt prachtig, geen moment gevoel dat de boot het niet aan kon. En ikke kon het ook aardig handelen.....ahum....


Liggen nu in de Pendennis Marina.
Door het thuisfront direct gespot via de webcam in de haven. En nu een heerlijk welverdiend grolschje in de hand.