ARC 09 des

Serenity
Fridtjov Bergmann
Thu 9 Dec 2010 07:53
14:55.00N 056:42.00W
Dato: 09 des 07.30 UTC
Fart: 9,5+ (max 17,7 knop)
Kurs: 285
Vind: 25-32 knop fra 080 grader
Utseilt distanse: 2885 nm
DTF: 252 nm
 
Vi har hatt et hektisk og slitsomt døgn, men vi seiler fort og det er gøy. Vi seilte spinnaker igår. Det blåste 25-32 knop, så det gikk unna.
Vi opplevde flere ganger at brasen hoppet utav bommen. Da måtte vi seile spinnakeren flygende, for så å koble på brasen igjen.
Det gikk forsåvidt greit, men den 5 gangen det skjedde så fallt skjøtet av samtidig og spinnakeren begynte å snurre seg rundt forstaget.
Vi fikk en gigantisk bh. Og den satt fast. Vi prøvde alt mulig, men tilslutt var det bare en ting å gjøre: Fallet måtte spikes i toppen.
Skipperen påtok seg det ærefulle oppdraget med å klatre i toppen. Dvs bli sveivet opp, han hadde mer enn nok med å holde seg fast i 32 knops vind
og med en vill spinnaker i luften, i tillegg var det rotete sjø med 4 m bølger. Fallet ble sluppet og spinnakeren berget. Nå seiler vi spri med forseil,
men det går endelig fort nok: 17,1 knop mens dette skrives. Vi surfer med få minutters mellomrom og fart over 12 knop ser vi hyppig.
 
Vi har kjørt 1 times rormannsavkter i natt. Det er ganske spesielt å suse gjennom natten i bekmørke. Det eneste vi ser er instrumentene.
Bølgene kommer fra flere retninger, de vrir båten den ene eller den andre veien. I det ene øyeblikket er det like før vi jibber,
i det neste holder vi på å broache. Nå er det snart dagslysog da ser vi tross alt bølgene. Bare litt over et døgn igjen nå......
Mads: Sporet er smalt, vi kan (vil) ikke gå lavere enn vi gjør. Kan prøve i dagslys, men sjøene vrir oss mye.
Den ene bølgeretningen gjør hva den kan for å få oss til å jibbe. Den sier: Kom surf med meg, men det går ikke.....
 
I går fikk vi høre at vi er skjøvet ned på andre plass, vi har gitt enda mer gass. Fikk nettopp inn melding om at vi nå ligger bare ett minutt bak!
 
Takk for alle meldinger.   
 
Alt vel ombord.
 
Serenity