Vene kotina

Njoy
Pekka Lampela
Sat 21 Jan 2017 14:23
14:22.7N 43:37.7W UTC 12:20, tuuli 6,5 m/s ja suunta 68°, kurssi 240° ja nopeus 6,1 solmua

Olen asunut 1.6.lähtien veneessäni. Se on pieni asunto , pituutta 9,6m ja leveimmilään 3,3 m. Vene on Hanse 320 vuodelta 2010. Kuitenkin siinä on kaikki asumiseen tarvittavat tilat.

Keittiössä kaikki on käden ulottuvilla. Kaasuliesi ja -uuni ovat nopeita ruuanlaitossa. Jääkaappiin mahtuu viikoksi neljän hengen tarkoin mietityt ruuat. Käytettävissä on lämmin ja kylmä vesi. Tartunta kahvoja voisi plla lisää. Merellä ruuanlaitto voi olla hyvin hankalaa veneen heiluessa useita kymmneniä asteita sivusuunnassa ja keikuttavaa liikettä on myös kulkusuunnassa. Satamassakin olessa veneessä on vaihtelevan suuruista liikettä.

Veneen perässä ja keulassa on kahden hengen hytit, joista toista olen käyttänyt vaatehuoneena ja kuivaruokien varastona. Keulan hytissä on kaksi pientä vaatekomeroa, joista toista olen käyttänyt kirjojen ja lehtien säilyttämiseen. Hytin kattoikkuna on kätevä tavaroiden siirtelyssä tuuletuksen lisäksi. Keittiön ja etuhytin väliin jää salonki, jossa 4-5 ihmistä istuu mukavasti ruokaillessa tai muuten seurustellessa.

Navigointipöytä ja veneen instrumenttitaulu ovat salongin jatkeena. Siellä on satelliittipuhelin, jolla saan yhteyden mihin tahansa napa-alueita lukuunottamatta. Navtexin kautta automaattisesti saan säätietoja ja muita oleellisia merenkulkuun liittyviä varoituksia ja ohjeita. Sen kantama on noin 300-400 merimailia. VHF-puhelimen kantama on noin 30 merimailia. Puhelimeen on liitetty myös AIS-vastaanotin, joka on verraton laite. Laitteen avulla saan hyvin tarkat tiedot laivoista ja muista aluksista kannen karttaplotterille. Näin voin välttää yhteentörmäkset. VHF-puhelimella olen yhteydessä satamaan henkilökuntaan laituripaikan saamiseksi. Tarvittessa sillä voi keskustella myös muiden veneilijöiden kanssa tai tehdä hälytyksen avun saamiseksi. Tavallinen radio on varustettu cd-soittimella. Lisäksi instrumenttitaulussa on noin 30 merkkivaloa eri toimintoja varten.

Wc on pieni, vaikka siinä on myös suihku. Jäte pumpataan septitankkiin tai mereen avomerellä ollessa.

Kannelle olen asentanut kokoontaitettavan aamiaispöydän. Sprayhoodin alla voin olla auringolta suojassa.

Tällaisessa ympäristössä olen asunut jo lähes kahdeksan kuukautta ja olen viihtynyt hyvin. Netin kautta saan uutisia ja olla yhteydessä ystäviin. Televisiota en ole kaivannut. Veneessä on tutut ja omat tavarat aina mukana. Vaikka siirryn paikasta toiseen, ei minulla ole laukkujen purkamista ja pakkaamista, tuttu oma koti aina seuraa. Palatessani lokakuun lopulla viiden päivän matkalta tyttäreni luota Pariisista Las Palmasiin, tuntui paluu tuttuun ympäristöön mukavalta. Ajoin bussilla lentokentältä San Telimon asemalle, josta kävelin lämpimässä yössä satamaan ja nousin veneeseeni. Minulla oli voimakas kotiin paluun tunne.

S/y Njoylla kaikki hyvin.

Kippari