Puolimatkalla on purjehdusmatkallakin puolensa

Njoy
Pekka Lampela
Sat 21 Jan 2017 00:57
14:01.4 N 42:35.3 W, UTC 22:52, tuuli 6,9 m/s ja suunta 85°, kurssi 285°, 6 solmua moottorilla (akun lataus)

Tänään päästiin saavuttamaan jälleen yksi etappi kun iltapäivästä saavutettiin laskennallinen puoliväli. Eli määränpäähän on toisin sanoen siis lyhyempi matka linnuntietä kuin Mindeloon, oletuksella että linnut kulkevat isoja ympyröitä eivätkä tuulten mukana. Tämäkään etappi ei ole täysin yksiselitteinen purjehdittaessa, koska varsinaisesti ollaan tultu jo reippaasti pidempi matka kuin mitä tavallaan on "jäljellä", jota taas ei vielä voi tarkkaan tietää. Aivan, hassua siis ehkä. Anywho, nyt on alle tuhat mailia jäljellä, ja tätä juhlittiin korkkaamalla sipsipussi!

Myös projektiot tulevat matkalla tutuiksi kun isoympyrät suorana näyttävä valtamerikartta tötteröprojektioineen ja tavallisemmin tutuksi tullut Mercator paiskaavat handua antaen vastauksen siihenkin, että miksi etelämmäksi mahdollisimman suoraan mennäkseen on ensin mentävä pohjoiseen vaikka länteen päin painetaankin. Varsin selkeää navigointia siis! :)

Muutoin vuorokausi valtamerellä on taas kulunut varsin leppoisasti päivällä virsikirjan ja spiiran parissa, yöllä sitten reivin kera. Käytiin aamupäivästä meressä uimassakin! Eilen illalla ja tänään aamulla tutkailtiin lisäksi moottorinkin sielunelämää ja poltettiin varmuudeksi karstoja korkeilla kierroksilla. Tänään nähtiin myös n. 5 merimailin päästä Orawa-niminen rahtialus matkalla pohjoiseen.
Veneen kansainvälisessä keittiössä menussa tällä kertaa suomalaista kaurapuuroa ja munakasta aamupalaksi, ranskalaista sipulikeittoa lounaaksi sekä espanjalaista chorizoa ja bataattia illalliseksi, kapverdeläisiä kahvihetkiä ja suklaata unohtamatta, naminami!

Over and out!

-MC & s/y Njoy