Stressittömiä jäniks iä ja lentäviä kaloja

Njoy
Pekka Lampela
Thu 12 Jan 2017 21:43
15:47.1N 27:23.3W

Mindelossa törmättiin torilla 60-vuotiaaseen Carlos-nimiseen maailmanmieheen, joka 15-vuotiaana 70-luvun alussa oli hypännyt parin kaverinsa kanssa jäniksenä kreikkalaislaivaan Mindelon satamassa ja laivan kapteeni oli tiputtanut pojat pois Nigeriassa, josta he olivat onnistuneet pääsemään jonkin toisen båtskin kyytiin. Carlos oli tämän jälkeen n. 5 vuotta pyörinyt maailman merillä merimiehenä Välimerellä, Afrikassa, Aasiassa ja Amerikan mantereilla, olipa myös toiminut jokusen vuoden taksikuskina NYC:issä. Anywho, nyt jamppa toimii epävirallisen virallisena matkaoppaana Kap Verdellä Mindelon kylillä, ja iltaisi pelaa kylänmiesten kanssa korttia. Tarjottiin torilla lounassafkat ja bisset hänelle ja pyörittiin seuraava aamupäivä kalatorin, hedelmätorin ja muiden paikallisten mestojen kautta hyvän ja hauskan oppaan kera! Varsinkin kalatori on käymisen arvoinen mesta, kalastusbåtskit tulevat aamulla laituriin ja siitä kalat sitten vaa'an kautta tiskeille myyntiin. Kylmäketju ja hygienia on varmasti taattu, ei nimittäin ainakaan ole pakit sekaisin paistettujen tonnikalojen jäljiltä! Uusi ystävämme toimitti myös veneen 15 kg pyykkikuorman huojennukseksemme pesulaan. Vaikka kuinka paikallista "no stress"-mentaliteettia arvostimmekin, niin tämä rakastettava island time-meininki ymmärrettävine inhimillisine unohduksineen saattoi välillä aiheuttaa päänvaivaa meille seuraavan legin valmistelijoille. Eli erityiskiitokset Carlokselle seurasta ja avusta! See you later man!

11.1.2017 klo 9.46 lähdettiin siis viimein kohti Uutta Maailmaa ja Barbadosta n. 2100 nm:n legille oikein reippaan myötätuulen saattelemana. Saarten välisessä salmessa tuuli oli rapsakat 14-17 m/s, joten pelkällä pienellä genoalla päästiin myötäaallokkossa hyvää kyytiä eteenpäin. Nähtiin myös muutama isompi delfiini salmessa, ne tulivat tietenkin toivottamaan hyvää matkaa lähtijöille. Iltaa ja yötä kohti tuuli laantui n. 10 m/s tietämille ja parin reivaustreenin jälkeen loppujenlopuksi 2. reivin ja genoan voimalla edettiin täysikuun valaistessa öistä merimaisemaa.

Torstaiaamu valkeni lentokalaparvien liidellessä ohitsemme, muutaman siipiveikon mätkähdellessä aurinkopaneelien päälle. Ehkä niitä vielä päätyy pataan asti. Hassuja otuksia! Aamupalaksi maistettiin pinjoja ja papaijoita myslin kera, uusia maukkaita erikoishedelmiä on kiva testailla! Lounassalaattina tonnikala, pinaatti, papaija, paprika yms. härpäke ja illalliseksi tulevat kalat uunissa, naminami!

Pasaatituulet puhaltavat melko tasaisen buenosti idästä n. 8 m/s, joskin tosin pientä shiftiä tuulen suunnassa aina välillä tapahtuu. Aallot ovat myöskin on tasoittuneet eikä lähempänä Kap Verdeä ollutta ristiaallokkoa ole enää häiritsemässä menoa!

Aka, kaikki siis jälleen kerran enemmän kuin hyvin!

-MC, Elisa ja s/y NJOY