Ship o-hoy, we are going bananas!

Njoy
Pekka Lampela
Mon 16 Jan 2017 22:41
15:02.7 N 35:38.8 W

Aamuchilit silmistä hierottua oli taaseen aika uuden Atlantin aamun kera maittavan meriaamiaisen. Aamuyöstä jouduttiin blåsiksen heiketessä käyttämään konetta nelisen tuntia, joka toki akkujen latingin kannalta oli varsin bueno ratkaisu. Aamusta tuuli snadisti voimistui ja päästiin taas purjehtimaan. Virsikirjalla (engl. butterfly) plattista eli täyttä myötätuulta ajaen kurssiksi asettuu varsin hyvä 240-250 astetta. Koska styyrpuurin halssilla ajellessa kurssi on pyörinyt 270-280 asteen hujakoilla, on hyvä ottaa hivenen enemmän etelään eli lämpöä kohti, merivesikin on jo yli 25 asteista. Otettiin sitten peseytymiset eli merivesiämpärikansisuihkut höystettynä makeavesihuuhtelusuihkuttelulla, ai että!

Sähkönkulutuksen ja akkujen varaamisen kannalta on hyvä välillä tosiaan käyttää moottoria, aurinkopaneelit eivät ihan kaikkea tarvittavaa sinertävää kipinöivää taikavoimaa pysty kuitenkaan tuottamaan tahi ylläpitämään. Eli välillä siis jääkaappia pois päältä, tutkaa valmiustilaan ja turhat hilavitkuttimet pois latingista kun kone ei käy, niin jerkkua riittää kriittisiin laitteisiin.

Valtameripurjehdus matkamoodissa ei aina ole välttämättä kaikkein hektisin purjehdusmuoto, verrattuna vaikka skabaamiseen tai saaristossa purjehtimiseen: manöövereitä saattaa olla ehkä 1-5 päivässä. Jokainen jiippi on siis merkkitapaus jo itsessään! Tänään myös viritettiin jo pari-kolme päivää puheissa pyörinyt spiirapuomiviritelmä genoaan, jotta varsinkin virsikirjalla purjehdus sujuu leppoisammin. Rutiineihin liittyen saatiin erinäisten akateemisten keskustelujen lopputulemana sumplittua vuororotaation periaatteet ja päästään niitä lähipäivien sisällä koeponnistamaan samoin kuin siirryttyä seuraavalle aikavyöhykkeelle ja ruuvamaan kelloja taaksepäin! Kaikenlaista on siispä aikaa kelailla merillä, joten mielenterveyskin pysyy varsin virkeänä ja positiivisessa kondiksessa kun ei tarvitse seurata päivittäin anti-innoittavia latistavia höpöhöpöuutisia maailmanpolitiikasta, donaldtrumppaneiden tahi vladimirputineiden narsismin höystämistä machoiluhenkisistä maailmanvalloitussuunnitelmista. Samoin valtameripurjehdusta voi täysin ja ehkä jopa pullein purjein suositella kaikille some-riippuvaisille!

Tänään saatiin myös toisenlaista seuraa aamupäivällä kun Brasiliaan matkalla ollut Nordic Olympic-niminen rahtialus ohitti meidät loppujen lopuksi vajaan parin mailin päästä n. 200 metrin alkuolettaman sijasta. Ruuhkaa merillä siis näemmä riittää, joten AISia ja tutkaa on syytä tarkkailla säännöllisesti! Lisäksi pari lentokalaa löytyi kannelta kuolleena mutta koska ne huomattiin vasta sen jälkeen kun ne olivat ottaneet arskaa eli natsanneet brunaa jo muutaman tunnin, palautettiin ne tälläkertaa takaisin meren maininkeihin.

Päivän ahaa-elämyksinä ollaan saatu selvyys pitkään vaivanneeseen pähkinään: Kap Verdeltä ostetut banaanit ovat todellakin tuttuja makeita banaaneja eikä keittobanaaneja, yksi niistä nimittäin oli kerennyt kypsyä keltaiseksi ja tuttu makea banskun makuhan se siellä, so we are going bananas! :)
Mutta nyt kortinpeluu ja maailmanparannuspöhinä sikseen hetkeksi ja testaamaan pentteripizzerian loihtimia tonno-sipali-valkosipalipipali-chorizo-ananas känkkylöitä a la Atlantico, muy bien!

-MC & Co

s/y Njoy