Radiokommunikation 14:41.244N 55:15.041W

Balance
Kerstin & Staffan Agnetun
Wed 4 Dec 2013 13:52

Den kontakt som hålls mellan båtarna som seglar ARC+ sker via kortvågsradio. Fältet är så utspritt och båtarna så långt från varandra att VHF-radion har långt ifrån räckvidd.

Kl 11 varje dag sitter vi vid kortvågsradion. För varje dag är det en båt som är utsedd att vara ”net controller”. Han leder radiotrafiken och ropar upp de övriga båtarna och man anger då sin position och vinduppgifter från där man befinner sig.

I vår radio hör vi bra men det vi sänder går inte alltid fram. Då är det oftast någon som hör oss som ”reläar” våra uppgifter vidare. Utöver nämnda formalia så behandlas också viktiga frågor som om man fått fisk och om övriga tillstånd ombord. De senaste dagarna har det utlysts en limerick-tävling.

Alla båtar är inte med i radionätet och alla har inte kortvågsradio. Kortvågsradion är fortfarande outstanding som kommunikationssätt mellan båtarna till sjöss. Det går ju även att tala mellan båtarna över satellittelefon men då kan man bara prata med en åt gången och det är dyrt. Kortvågsradion har en stor social funktion mellan långseglande båtar.