Balans 15:12.760N 38:49.278W

Balance
Kerstin & Staffan Agnetun
Tue 26 Nov 2013 13:56

Ombord på Balance är vi endast två personer, s.k. ”shorthanded crew”. Att fördela tiden mellan vakthållning och vila blir genast mycket lättare om man är tre ombord. Vi tycker nu att vi ändå fått balans i vår fördelning av tiden ombord. Kerstin går och lägger sig omkring kl 19, det är ungefär när det blir mörkt. Sover till 22 då vi byter. Kerstin sitter sedan uppe till 03 då vi byter igen och jag sitter uppe tills Kerstin vaknar vid 8-tiden. Sedan är vi båda vakna under dagtid. Om man blir trött under nattpassen tillåter vi oss en liten tupplur om 20 minuter med hjälp av äggklocka. När klockan ringer kollar man horisonten runt, kollar AIS:en, kollar styrning/kurs/segelsättning. Sen kan man vila 20 minuter till osv.

Vi har också fått balans i strömförbrukningen ombord. Tidigare fick vi ofta köra motor en stund då och då för att få laddning till batterierna. För en tid sedan utökade vi kraftigt antalet solpaneler ombord. Det har löst hela problemet och gett oss balans eller t.o.m. överkapacitet på laddningen.

Den el som förbrukas under natten och visar minus i batteribanken har vi ersatt med solcellsladdning till lunch dagen därpå. Sedan är batterierna fulladdade igen.

Vi har också delvis minskat strömförbrukningen genom att vi mer eller mindre slutat styra båten med elektrisk autopilot. Vi styr nu mestadels med vindroder som arbetar utan el. En sinnrik mekanisk konstruktion som med hjälp av vinden och vattnet överför styrkraft med linor till ratten.

Den elförbrukning vi nu har är till kylskåp, lanternor, AIS, VHF, vindinstrument och logg. Sjökortsplottern behöver vi i stort sett inte använda under atlantöverfarten. Vi noterar vår position en gång per dygn och markerar i ett översiktskort av papper. Positionen kan vi läsa av i AIS:en. Vill vi ha en översiktsbild på skärm använder vi mestadels iPad.

Emellanåt gör vi en koll på radarn för att se om något hinder finns i vår väg. Radarn upptäcker också om squalls är på gång. Squalls är lokala väder som kan innehålla kraftigt regn och hårda vindar och dyka upp plötsligt.