21:04.045N 20:48.832W

Balance
Kerstin & Staffan Agnetun
Thu 14 Nov 2013 13:14

Sent igår kväll hade vi avverkat halva sträckan mellan Las Palmas och Mindelo. Närmaste kust på vår babords sida har under några dagar varit Western Sahara. Nu är det Mauritanien. Lite speciell känsla att stoppa in det digitala sjökortet med etiketten ”Afrika” i sjökortsplottern.

Vi seglar plattläns (vinden in rakt bakifrån) med genuan utspirad på ena sidan och storseglet på andra sidan, ”wing-on-wing”. Ett planskotat kuttersegel på inre förstaget stabiliserar gången.

Det är helt underbart att nattetid segla över ett månbelyst hav. På lördag är månen full. Dagtid skiner solen och laddar våra batterier via solpanelerna. Dorte och jag delar vakthållningen på nätterna i 4-timmarspass. På dagarna är vi som regel vakna alla tre. Vi är glada att vi tog med Dorte som extra besättningsmedlem. Hon är duktig seglare och dessutom trevlig och lätt att ha att göra med.

När vi igår em kollade vår mailbox hade vi fått mail från ARC-ledningen. Dom sökte oss för att tyska båten Babella sänt nödmeddelande på sin Epirb (nödsändare) och vi var den båt som låg närmast Babella. Vi hade dock fått ytterligare mail som bekräftade att det var falskt larm så vi behövde inte vända om för att assistera. Ett dygn tidigare hade vi sett Babella på långt håll och haft kontakt med varandra.

Natten som gick såg vi australiensiska båten Solar Blue som skar vår kurs och vi undrar vart dom tänkt sig. Under fyra dygn har vi sett tre handelsfartyg så det är inte speciellt trångt på havet.

Sista dygnets loggade distans är 165 sjömil vilket vi tycker är skapligt. (=6,9 knop)