RE: Apex

Apex
Thu 29 Nov 2007 15:23
Hei.
OVER BORD: Da Terje Johannesen skulle sjekke revelinen bak på bommen om bord i LUFELIA, vippet en sjø til båten og han mistet balansen. (SEILfoto: Morten Jensen)
Dramatisk start på ARC-seilasen
Norsk seiler falt over bord
Erik Toftenes og mannskapet hans om bord i Luffe 43en LUFELIA fikk en dramatisk start på ARC-seilasen, som startet fra Kanariøyene på søndag. Under en revemanøver ble et av mannskapet vippet over bord av en brottsjø, og uten livlinen festet mistet han kontakten med båten. Resolutt og kjapp handling endte imidlertid med at han ble reddet om bord igjen. Les Toftenes' egen beretning.
Morten Jensen - 26.11.2007, 17:09
Erik Toftenes annonserte for noen uker siden etter å få med seg et fjerde mannskap, og det var nettopp mannen han fikk med seg, den erfarne seileren Terje Johannesen som falt over bord. Uhellet skjedde i morges i ca. 15 m/sek kraftig vind da de skulle ta et rev.

At Erik Toftenes er en erfaren seiler og har forberedt seg meget godt til turen - blant annet med ISAFs sikkerhetskurs - var nok Terje Johannesen svært takknemlig over der og da. For takket være resolutt handling - etter boka - kunne Terje fiskes om bord igjen etter fem minutter.

Her er Erik Toftenes' egen beretning:

Starten ble en smule dramatisk, lensestart i 10 m/sek, skrik og hyl, og en hel del båter som ikke respekterte styrbord/babord-regelen. I frykt for å kollidere snudde vi på linjen og gikk opp igjen inntil det var trygt.

Vi overhørte en redningsaksjon på kanal 16 med en mann som var skadet.

Deretter kom vi godt avgårde med spinnaker inntil noen squalls med 15 m/sek gjorde at vi gikk over til spridd genua. Vinden fortsatte deretter nesten uavbrutt med 15 m/sek nordøst helt til i dag morges. Vi går korteste vei og fikk fin skarp slør med genua og storseil. 15 minutter før soloppgang stod jeg til rors og kalte opp Terje (bildet) for å reve. Det var fortsatt 15 m/sek og det var grov sjø.

Han går på dekk med livline på og hekter ned revet på storseilet. Når jeg etterpå vinsjer inn revet fra cockpit, skal Terje sjekke at revelinen går riktig inn bak på bommen. En kraftig sjø vipper båten, Terje mister balansen og stuper i sjøen - uten at livlinen kroket på.


Jeg går opp i vindøyet, ser at vesten blåses opp og at flash-lyset hans virker, og starter motor mens jeg brøler gutta på dekk. Hans holder konstant øye med Terje, Steinar trykker på MOB-knappen (Mann Over Bord-knappen) på plotteren og tar ned seilene.

Hele tiden ligger vi ikke mer enn 50-60 m fra Terje, og Hans ser ham på hver bølgetopp. Vi motrer bort, tauer ham inn og han klatrer opp badeleideren, mens båten ligger tvers på sjøene.

Det hele tok ca 5 minutter og var egentlig ikke dramatisk. Nå er vinden løyet til 10-12 m/sek og humøret (galgenhumoren) er på topp igjen.

SPAKNET. Senere på mandag kveld kunne Erik Toftenes melde om at vinden hadde dreiet til ØNØ og spaknet til 8-10 m/sek.

- Nå er det mye mer behagelig seilas og bedre i forhold til de andre store båtene. Nå steker vi grilfileter til risotto. Det er fantastisk varmt og strålende vær, rapporterte han.

Han er også optimistisk på vegne av hvordan de ligger an i regattaen. De ligger syd i feltet:

- Jeg vet at vi har hatt bedre vind lengre syd i feltet, og på
innrappporteringene på kortbølge var vi helt i tet, og de fleste måtte
melde om 1 og 2 motor-timer som skal legges til seiltiden.

Du kan følge ARC-regattaen her.Nøkkelord: SJØMANNSKAP, ULYKKER
Kommentarer til artikkelen: Ingen kommentarer er lagt til artikkelen!
Bli den første til kommentere ved å fylle ut skjemaet under. Nytt innlegg:

Ditt navn:

Tittel til kommentar:

Kommentar:

Vis respekt for andre lesere og omtalte personer.
Kommentaren kan være inntil 10000 tegn.

» Les reglene i sin helhet og hvordan vi håndterer overvåkningen.
Jeg har lest og akseptert seilmagasinet.nos regler for kommentarer.
Legg til!

Tips en venn


Send!


Relaterte artikler


SEILmagasinet nummer ni ute nå! 20.11.2007
I den nyeste utgaven av SEILmagasinets kan du lese om våre inntrykk av Elan 410 og Jeanneau(..)

Ørkenøya Sal på Kapp Verde 20.11.2007
Etter en stund på øya her føler vi at vi har sett mye av det som er å se(..)

Langsom tid foreviget på bildebrikke 16.11.2007
RX II befinner seg nå på Kapp Verde, øygruppen vest for Afrika. Turen dit fra(..)

Ledig plass på norsk båt over Atlanteren 11.11.2007
- Vi er tre stykker om bord, men skulle helst vært fire, sier Erik Toftenes fra Asker,(..)

Siste fra SEILtube
Twostar 2006 sett fra Lille My
Se videoen her
Nick Bubb om starten og konkurrentene
Se videoen her
TJV Heroes
Se videoen her
Class 40 i Transat Jaques Vabre
Se videoen herIngen pris til Asker Seilforening
Det ble ingen byggeskikkpris Asker Seilforening da denne ble delt ut Asker rådhus lørdag 17. november. Foreningens nye anlegg var nominert som en av kandidatene til prisen, som i stedet gikk til et bolighus i Vollen. 19.11.2007, 19:32
Fikk mannskap til ARC
Erik Toftenes, som etterlyste mannskap til den forestående ARC-regattaen over Atlanteren (start 25. november), fikk mange henvendelser, og han har nå fått bemannet båten. Med seg om bord fikk han Terje Johannesen, IF-seiler og flerårig deltager i Watski Skagerrak TwoStar. 19.11.2007, 08:03
Tid for heder i Moss
Fredag 16. november er det tid for heder i Moss Seilforening. Da arrangeres det seilerfest de blant annet mange gode prestasjoner skal hedres. Foreningen er en av landets mest aktive og ambisiøse, noe blant annet SEILmagasinets store årsoversikt (SEILmagasinet 2007/9 som kommer i handelen 20. november) viser. Blant annet har foreningen en verdensmester i Mattias Mollatt, som tok gull i Europajolle. Festen starter kl 1730. 16.11.2007, 08:20
Klasseklubb for Sun Fast 3200 stiftet
Allerede før den første båten er kommet til landet, ble klasseklubben for den nye, franske båttypen Jeanneau Sun Fast 3200 stiftet. Det skjedde 19. oktober, da så «Class SunFast3200 Norway» dagens lys. 5. oktober ble en tilsvarende klubb i Frankrike stiftet, og de to klubbene har planer om et nært smarbeide. Simen Løvgren i den norske klubben forteller at produskjonen av båten er blitt noe forsinket, men at første båt vil komme til Norge før jul. 16.11.2007, 08:08
Til Australia i desember?
- Seilloftet Quantums avdeling i Melbourne søker etter et par seilere med seilmaker-erfaring som kan hjelpe dem i å ta unna julerushet på loftet der. Reise og opphold vil bli dekket, og er du en dyktig seiler, antyder de at sjansen for å kunne være med på en god båt i den sture regattaen Sydney-Hobart er rimelig stor. Thomas Oksmo ved Quantum-loftet i Oslo kan formidle kontakt. Tlf. 920 49 920. 13.11.2007, 12:35
Leter etter ny leder til LYS-komiteen
Nåværende leder av LYS-komiteen i klassklubben NORLYS, Per Bøymo, er ansatt som Trin Tjøms etterfølger i KNS. - Det betyr at vi nå må se oss om etter en ny leder av LYS-komiteen, sier NORLYS-leder Håvard Ravn Ottesen. Han regner med å ha en ny leder av komiteen på plass i løpet av vinteren. 09.11.2007, 09:53
Heder til Westmar AS
Westmar AS, som importerer Hunter-båtene, er blitt tildelt en hedersbevisning i gull av den amerikanske produsenten for måten den norske importøren tar vare på kundene sine. - En sak er å selge den første båten til en kunde, men noe annet er å selge båter til den samme kunden igjen og igjen. Slike salg kommer som en følge av hvordan selgeren har håndtert kunden på, sier det amerikanske verftet, og med dette som kriterium har Westmar fått sin gull-utmerkelse. Det skal sies at platinium-utmerkelsen henger aller høyest, og den gikk i 2007 til den australske importøren. 29.10.2007, 21:15
X-65 - Nyhet i X-yachts' top end
Samtidig som X-Yachts lettet på sløret angående nye Xc 42, varslet de også om at et nytt flaggskip er i gjære. X-65 er i ferd med å forlate tegnebordet og bli til virkelighet - i 2009. Fire båter er planlagt produsert av denne båten dette året, og to skal ifølge verftet allerede være solgt. X-65 blir en oppfølger til X-55, og den vil være en krysning mellom denne og enda større IMX-79. 24.10.2007, 08:02
Hjalp ikke med båttur
Selv om Arne Georg Rønning og Erik Linja i firmaet All Onboard Event lokket fotballspillerne i FK Tønsberg til en fjord på turen dersom de slo Nybergsund denne helgen, hjalp det ikke. Kampen endte 1-1 og Tønsberg-seilerne må bli på land. 15.10.2007, 07:40

Kraftig økning for Hanse Yachts
Det tyske verftet Hanse Yachts er i kraftig ekspansjon, og for regnskapsåret 2006/07 omsatte verftet for 105,2 mill. euro. Det er en økning på hele 58,6 5 fra året før. Verftet produserte i siste år 850 båter mot 585 året før. For inneværende år forventer verftet en ytterligere vekst, og estimert omsetning er 135-145 mill. euro. Verftet produserer nå såvel Hanse-båtene som Fjord- og Moody-båtene. 12.10.2007, 08:16
Musto Skiff på nye hender
Den britiske jolleprodusenten Ovington Boats har overtatt produsenten Victor Boats, som produserer den avanserte enmanssjollen Musto Performance Skiff. Ovington Boats hadde tidligere en 50% eierandel i Victor Boats og har allerede fra starten av vært involvert i utviklingen av Musto Skiff, som nå er etablert som klasse i 17 land. Jollen seiles av en person som står i trapes og samtidig skal ta hånd om både storseil og gennaker. 10.10.2007, 09:19
iBoat - musikk om bord
iPoden har gått sin seiersgang over verden og revolusjonert musikkbransjen og måten vi håndterer og lytter til musikk. Nå lanserer det italienske verftet som bygger Azimuth motorbåter noe de kaller iBoat. Det er et opplegg for å benytte iPoden om bord og bringe musikk rundt om til de enkelte områdene av båten. Og så er det jo slik da, at Azimuth-båtene ikke akkurat er små, som behovet er ikke det samme i en 30-foter. Men at det vil komme løsninger for oppkobling av iPoden om bord i nær sagt enhver båt fremover, hersker det ikke tvil om. 10.10.2007, 08:57
OL-klare briter
Den engelske OL-komiteen har allerede tatt ut 12 seilere som skal representere England under OL i Kina neste år. Disse kan nå forberede seg i ro og mak, mens andre lands seilere må gjennom knallharde uttagningsseilaser. Mest oppsiktsvekkende er kanskje at Sarah Ayton, Sarah Webb og Pippa Wilson allerede er tatt ut til fordel for den dobbelte OL-gullmedaljøren Shirley Robertson i Yngling. Heller ikke sølvmedaljørene i 49er fra Athen, Chris Draper og Simon Hiscocks har fått fornyet tillit. I 49er er allerede Stevie Morrison og Ben Rhodes tatt ut. Videre er Paul Goodison tatt ut i Laser, samt seilere i 470 og RSX-brett. Det er kun i Star, Finnjolle og Laser Radial det ennå er kamp om plassene i England. 09.10.2007, 15:50
Statsbudsjettet
Forslaget til Statsbudsjett 2008 inkluderer en innstilling om at hk avgiften skal økes fra kr 140 til kr 143,50 per hestekraft. Det innebærer en økning på 2,5%. 08.10.2007, 12:42
Fredrikstad Seilforening 125 år
En av landets eldste seilforeninger, Fredrikstad, markerte lørdag 29. september at de nå har passert 125 år. Markeringen skjedde i de samme lokalene, Phønix, hvor 16 menn for 125 år siden stiftet foreningen. 30.09.2007, 11:23
Rekorddeltagelse i ARC
Det går mot rekorddeltagelse i Atlantic Rally for Cruiser (ARC) som starter fra Las Palmas på Kanariøyene 25. november. Hele 240 båter står på deltagerlisten, og blant dem er det en solid kontingent norske båter. Regattaen arrangeres for 22. gang. Den gamle rekorden er på 234 båter og er fra 1999. Hele 43 av båtene er produsert av Bénéteau. Jeanneau har 20 båter, mens det er 15 britiske Oyster-båter på deltagerlisten. Andelen flerskrogbåter øker stadig, og denne gangen er det 21 båter med. 28.09.2007, 08:02
Oppdatering hvert kvarter
Volvo Ocean Race har inngått en avtale med firmaet Cybit, som har utviklet et trackingsystem basert på satelitt-kommunikasjonen Inmarsat. Det betyr at båtene vil få sin posisjon oppdatert hvert 15. minutt, i motsetning til i tidligere race da det kun var hver 6. time. Den nye trackingen vil også bety en betydelig bedring av sikkerheten. - Hvis vi ser at en båt stopper umotivert, vil vi øyeblikkelig vite om det og kan sjekke om noe er galt, sier Andy Hindley i Volvo Ocean Race. 28.09.2007, 07:27
Vellykket HR-treff
I samarbeide med Pollen Maritime AS arrangerte Hallberg-Rassy-klubben
samling på Hankø Yacht Club 1. - 2. september. Ifølge HR-klubben møtte ca. 30 båter. Rundt 15 båter seilte en uformell regatta i liten kuling - en seilas som passet både båtene og mannskapene bra. Klubben mener dette var et så vellykket arrangement at HR-klubben vil gjøre dette til et årlig arrangement. 04.09.2007, 19:20
Jeanneau Sun 2500
Jeanneau Sun 2500 er til nå blitt produsert med senkekjøl, men under båtutstillingen i september lanserer Jeanneau en versjon av båten med fast kjøl. Sun 2500 er en sporty weekendbåt med overnattingsmulighet for fire. 03.08.2007, 08:09
- Som et langt ekteskap
- Det blir som et langt ekteskap på veldig kort tid, sa Frode Nygaard Knutsen (33) til ba.no etter at han og Marit Midtgård (27) kom tilbake til Bergen etter en fire år lang jordomseiling i Hero 101en PETRELL. De fikk en fortjenst velkomst med venner og familie da de ankom. - Det seom har gjort mest inntrykk på turen er de små ting; som å ro i land på en liten øy i Stillehavet og treffe lokalbefolkningen, vaske tøy sammen med dem og henge det til tørk mellom to palmetrær, sa Marit til ba.no 30.07.2007, 11:26Nyeste fra SEILbloggen

elinsamdal: Suksess faktorer OLT foredrag
Siste nytt
Nyeste 10 artikler fra forsiden:


Suser avgårde mot rekord [29.11.2007] Kjærkomment ankerspill for mindre båter [29.11.2007] Tunge tak på Askøy [28.11.2007] Shorts-seilas over Atlanteren [28.11.2007] Nå er det fullt [28.11.2007] Ranking samler storbåt-seilerne [28.11.2007] Endelig kontroll over kalesjebøylene [28.11.2007] Ellison fikk medhold [27.11.2007] Kun få plasser igjen [27.11.2007] Sydney-Hobart på NRK [27.11.2007]
Nettbutikk

Julegavetips! Havneguiden Göteborg - Svinesund

Se flere produkter i nettbutikken
Siste fra finn.no

FIRST CLASS 8
Dagens SEILfoto

19.11.07
Seiling i Ryfylke, november 2007: Etter en flott dag med seiling endte vi opp på denne stranden.
SEILfoto: Benjamin Opdam

Se tidligere dagens bilder
SEILmagasinet Copyright © 2007
Besøksadresse: Fekjan 15 | Postadresse: Postboks 253 | N-1379 Nesbru
Tlf: 66 77 40 60 | Fax: 66 77 40 61 | E-post: post {CHANGE TO AT} seilmagasinet {DOT} no

-----Original Message-----
From: SY Apex [mailto:apex {CHANGE TO AT} mailasail {DOT} com]
Sent: 29. november 2007 12:39
To: Hjemmeside
Cc: Veronica; Thor Olsen; Nils Lerøen; Lise; Kenneth; Jarl Fleten; Finn Espesth; bjarte Grimstad; Bjarte Grimstad
Subject: Apex

29 .11.07
"25.20N 28.10W"
19 til 23 vakten .Ole og Svein gikk på .Det var beksvart ,månen komer opp
1105 og solen var gått ned.Kunne det bli svartere .Ja den svarteste av alle
svarte skyer lå like foran oss.Ikke en stjerne å se.Vi hadde seilt
spinnakker en stund nå .Vinden hadde løyet noe og vi passerte en finsk
lagoon 44 "Annamare" .Vi kalte på VHF og de spuirte om vi hadde en 8x150mm
lang bolt.De hadde noe problem med genakkeren.Spinnakeren vår kom opp "storm
sp" og vi lå finnen bak oss.da vi kom på vakt så vi kun topplanternen deres
når vi begge var på bølgetoppene.Det var da det skjedde ,vinden og regnet
traff oss samtidig ,du må være fra bergen for å ha opplevd lignende
regnskyll.Svein styrte ,farten økte og vi logget over 14 knop,Svein kjempet
jeg kunne bare hjelpe
med å se på vindexen for han .Om litt greide vi ikke å holde båten på kurs
,så spinnakkeren tvinnet seg rund forstaget.
Vi hadde aldri fått det løs om ikke det var for rullefokken.
Solen kom kom opp under en regnbue ca 1000 UTC
I skrivende stund har vi det bra .har logget ca 210 nm siste døgn og holder
ca 8,5 knop i gjennomsnitt

OLE

Dete ligger på vår hjemeside .Øivind har nummeret til Kenneth og han kan
vise vordan du logger på.-------------------------------------------------------------------
The information contained in this message may be CONFIDENTIAL and is
intended for the addressee only. Any unauthorised use, dissemination of the
information or copying of this message is prohibited. If you are not the
addressee, please notify the sender immediately by return e-mail and delete
this message.
Thank you.