Libertas : Droom, emoties , illusie en hoop 2

Sailing is art - shipdelivery and sailing adv.
Cpt Lkp Metens
Sun 8 May 2016 08:24
Fragment uit boek :

In januari 2011 zijn we gestart met de oprichting van de vennootschap . We kozen voor een cvba daar deze type vennootschap ons het beste lag.

In de maanden ervoor had ik tal van voorbereidingen gedaan, naast de boot geleidelijk klaar te maken, eveneens folders en planning opgesteld.

Onze planning was op een beurs aanwezig te zijn in januari 2011 in Antwerpen. Het was de vakantiebeurs. En daar knelt het schoentje natuurlijk.

Wegens werkomstandigheden ben ik genoodzaakt van te gaan varen. Ik diende dus een team te vinden die ons project daar kon vertegenwoordigen.

Zoro was zoals altijd paraat om in te springen. Anderzijds was Mr Snake wel bereidt mits vergoeding. (Door heel het verhaal is de vergoeding steeds zijn drijfveer)

We hebben een kleine stand voorbereidt , met folders en dergelijke. Er kwamen enkele contacten uit maar geen concrete contacten. Het was dus een tegenvaller.

Nochtans geloofde we er wel in dat er vraag is naar avontuur, uitdagingen , buiten het normale leven, … .

Na onderzoek van hoe alles verlopen was, bleek ook de motivatie van de deelnemers niet op en top. Zoro was niet punctueel genoeg en Mr Snake was eigenlijk zijn eigen dagtrips aan het verkopen. Met andere woorden Mr Snake speelde een beetje de mol. Gezien het niet in mijn project paste, achtte ik dan ook geen grote aandacht aan deze .

De sponsoring die wij ingepland hadden , verliep anderzijds wel goed. We hadden op 2 weken reeds 3 sponsors .

Het totale kapitaal van de vennootschap was 30000 euro. We dachten gerust een jaar het project te kunnen runnen.

Uit sponsoring haalden we 4500 euro uit, wat juist voldoende was om deel te nemen aan de ARC Rally Portugal 2011. We konden dus startten. We gingen er ook voor.

Een ander aspect in onze droom, was dat aangezien men commercieel actief was men evenwel een commerciële vlaggebrief nodig hadden. Daar was dus de volgende opdracht te vervullen.

Het was mijn eerste ervaring met de inspecties voor een certificaat van deugdelijkheid. Ik verkreeg alle nodige informatie betreffende het nodige materiaal en eveneens de stappen die uitgevoerd worden voor de keuring.

Zoals altijd is er steeds wat materiaal die extra vervangen diende te worden. Op de geschatte kostprijs aan materiaal welke we nodig achtte voor de Rally, kwam een 15% meer . Na alles te hebben uitgevoerd kwamen we uit op 15000 euro die we spendeerden.

Dit was een grote hap uit ons budget.

Alles was klaar en alles was opgelijnd voor de keuring. De afspraak was gemaakt en op naar de keuring in Nieuwpoort.

De keuring nam een volledige dag in beslag en er werd eveneens een keuring van het onderwaterschip uit gevoerd, testen van de bilgepompen, … .

Zoro was onze technieker van dienst, hij was actief in de bouw en kon goed overweg met technische zaken.

We kregen een bemerking wat betreft de gasleiding. Oorsponkelijk waren er 2 gasflessen in de achterkant aan bakboord geplaatst. De verluchting was niet optimaal en in geval van een lek was er risico op ontploffingsgevaar. Dit ten gevolge van de elektromotor van de autopiloot, eveneens enkele elektrische apparatuur en de motor van de webasto verwarmingssysteem.

Raar dat daar nooit iemand echter bij had stilgestaan. Ik ging er dan ook vanuit dat alles nog geplaatst was zoals afgeleverd door de werf.

We moesten dus een veilige plaats vinden voor de gasflessen. In de bakboord zitbank, bevindt zich eveneens een opbergruimte. We besloten om deze daar te zetten en een ventilatie systeem te zetten.

Zoro begon dan ook volle moed om deze flessen te verplaatsen alsook de aansluitingen. Na enkele uren was dit opgelost en werkte ons kookstel perfect.

Op deze bemerking na, dienden we nog enkel wat extra brandblussers te plaatsen. Dit alles gedaan, de nodige veiligheidsstickers erbij en klaar waren we voor de Rally.

Eind april 2011 was alles afgewerkt. Het certificaat van deugdelijkheid was afgeleverd en de commerciële vlaggebrief was een feit.

Nog enkel de bemanning was een kopzorg. Mr Snake besloot dan ook om zijn licht op te steken bij verschillende zeilclubs die hij kende. En ja, hij kwam met 3 extra personen aan.

Met de eerste sponsors deden we dagtrips vanuit Nieuwpoort . Dit liep perfect. Libertas deed wat van haar gevraagd werd en alle uitrusting werkte perfect naar behoren.

Het logistieke deel van dit avontuur was dan de volgende stap. De bemanning was gekend, het traject was gekend nu nog de logistieke ondersteuning.

Het lijkt eenvoudig maar het is niet zo eenvoudig. Geld speelt altijd een beslissende factor .

Wat ik niet goed wist, waren de afspraken die Mr Snake had gemaakt met de nieuwe bemanningsleden.

Blijkbaar was afgesproken dat ze enkel hun transport dienden te regelen en eveneens bij te dragen tot de voeding/drankkosten.

Bourvil : hij was waarschijnlijk de meest flexibele persoon die ik had aan boord. Discussies over geld waren dan ook niet aan de orde .

Dit geldt eveneens voor Dokter Zhivago en Lara.

Wat betrof Zoro, Kameleon, Lieselotte en Bob Sponge, dat werd schipperen.

Onze planning ging als volgt :

In april 2011: weekend zeilen naar Duinkerke met een deel van de bemanning: Lieselotte, Zoro, Bob Sponge, Mr Snake en Capitaine Flame. Ik als skipper uiteraaard.

Dit weekend was het mooi weer maar de haven van Duinkerke was nog niet in gereedheid om boten te ontvangen. Het was dus wat skipperen om alles in orde te krijgen.

Daar kwamen alleszins al leuke feiten naar boven. Mensen kunnen sociaal zijn maar de onderlinge verstandhouding is vaak niet altijd even waar. Allen waren ze zeer sociale mensen maar toch voelde je bepaalde zaken die irriterend overkwamen bij anderen.

Bijvoorbeeld roken aan boord. Ikzelf ben een grote roker maar kan gerust leven met bepaalde regels.

Mr Snake en Kameleon waren niet rokers, Kameleon viel goed mee maar Mr Snake kon hard tekeer gaan als er binnen iemand rookte. Ik kon hem geen ongelijk geven.

Dus eerste regel : Het rookbeleid aan boord . Iedereen die wenste te roken , kon roken maar enkel in de toegestane plaatsen. Dit was buiten, in de centrale cockpit.

Regel werkte perfect. Iedereen akkoord.

Orde en netheid, is zeker van te voren te bespreken. Een tal van mensen bij elkaar veroorzaakt dan ook afval en afwas. Gouden regel, bespreek dit van tevoren en maak een planning op qua onderhoud aan boord.

M.a.w. regel 2 was orde en netheid aan boord .

Daarnaast dienden enkelen hun weg te leren kennen aan boord. Samen een hut delen bijvoorbeeld, is niet evident.

Al bij al viel alles goed mee. Alles werkte technisch naar behoren en de teams konden worden opgesteld.

Onze 2e test zou op 25 mei 2011 zijn , met de bemanning uitgezonderd Lieselotte.

De bemanning bestond uit: Zoro, Bourviil, Mr Snake, Lara en Dokter Zhivago . (ikzelf als skipper)

De 2e test zou inhouden dat we varen onderweg naar Plymouth. In Plymouth zou er een deel afstappen zodat het startteam aan boord blijft en de Rally kan beginnen.

Op 25 mei 2011 om 18u ’s avonds was de bemanning aanwezig, eveneens hadden we de provisies mee voor 2 weken te kunnen varen zonder probleem.

Op 26 mei 2011 om 9u begon het avontuur.


Cpt. Luc Métens