midway plus a bit more

Westwind adventure
Zeezeilers/Léon Veth
Thu 3 Dec 2015 11:57
Vandaag donderdag 3 december hebben we kunnen genieten van de eerste (en enige) alcoholische versnapering op deze reis: de bubbeltjes voor de halfway party! Hoewel halfweg een rekbaar begrip is. 1519 mijl achter de rug op t log en nog 1200 te gaan op de kaart, Vlakbij de 38ste lengtegraad, het geografische midden tussen Gran Canaria en St. Lucia. Maar wat geeft t, er moet soms wat gevierd worden, we hebben het tot nu toe verdiend. We doen t goed, we zijn precies dat aan het doen wat we met elkaar hadden afgesproken, relaxed en comfortabel een oceaan oversteken. Dus veel downwind sailing voor de stabiliteit, op tijd reven, vooral snachts en de boot op orde en schoon houden. Het wachtsysteem is er inmiddels goed ingesleten en er wordt dus 24/7 strak met t handje gestuurd. Zorg voor eenvoudige doch voedzame maaltijden (in de woorden van een illuster heerschap) en het vangen van de nodige extra voorraad vis, waarbij de teller inmiddels op 9 staat met als gisteren een hoogtepunt met de vangst van een meter lange dorade. Gisteravond dus moten gebakken vis met wilde rijst en rode kool. Niet slecht voor een eenvoudige keuken. Iedere dag wordt de boot gekuist zoals de Belgen zeggen en krijgt de wc een schrobbeurt. We komen schoner aan dan dat we vertrokken zijn lijkt het wel. Voorraad beheer lijkt tot nu op orde. Uiteraard geen gedoe over bier en zo. Dit is een droge boot en dat bevalt ons prima! De verse groenten zijn na elf dagen wel zo’n beetje op, hoewel er in het fruitnet nog steeds wat appels, citroenen en sinaasappels blinken, dus er is nog wat vitamine c te halen. Dieselbeheer is goed, we draaien iedere dag stroom, maar de geschatte voorraad is nog iets van 300 liter, is ongeveer drie dagen varen en dat is genoeg voor nood. De voorzichtige verwachting is (moet straks nog even een nieuw gribfile ophalen) dat de ENE wind nog wel door blijft staan. Water is ook voldoende, alhoewel we na de eerste 250 liter boordtank water begin deze week, nu nog meer gebruik maken van zout water voor afwas ed. Geschatte hoeveelheid nu is nog een kleine 350 liter. In de goed werkende vriezer ligt nog voor 10 dagen vlees en vis. Van t blikvoer kunnen we half haarlem voorzien, hahaha. En brood bakken is een schot in de roos, jammer alleen dat t zo lekker is dat het ook meteen opgaat.
We hebben geen flauw idee hoe we ergens in de vloot van overstekers varen, en eerlijk gezegd, het kan ons geen barst schelen. We deden mee aan de ARC vanwege het bijprogramma en hebben bewust ingeschreven in de cruising division om niet aan de druk van het wedstrijd varen mee te hoeven doen. Het enige wat we nu weten zijn de berichten van de ARC organisatie over gebroken vingers, zeeziekte, ontmastingen, dieseltekort halverwege (raar...), engine problems en medische noodevacuaties. Alle andere berichten heb ik uitgezet. Wel haal ik eens in de 2 a 3 dagen een nieuw gribfile op van de situatie 500 mijl vooruit. En dat werkt prima. So far so good. Skipper.