wednesday 25 november

Westwind adventure
Zeezeilers/Léon Veth
Wed 25 Nov 2015 14:43
Woensdagmorgen, kleine 460 mijl onderweg en we moeten in de middel of nowhere uitwijken voor een zeilbootje die zijn voorrangregels niet kent, blijkbaar op windvaan stuurinrichting vooralsnog niemand te zien in de kuip en varend met alleen een driemaal gereefd grootzeil over stuurboord. Tja en wij komen lekker downwind aangesjeesd met grootzeil over bakboord en voorzeil uitgeboomd over stuurboord, dus voorrang, ha!  Maar geen sjoege, vooralsnog niemand te zien in de kuip, dus we gaan maar achterlangs. Pas een paar scheepslengtes verder zie ik iemand overeind komen en vrolijk zwaaien. Ik zwaai maar vrolijk terug, hoe gek kan t gaan op de oceaan. En dan tijdens wacht blauw plotseling een grote vin schuin voor de boot en onderduikend, iets walvisachtigs dus. Even later duikt een enorme rug op naast de boot en dat herhaalt zich het komende uur nog vaker. Het beest is minstens zo lang als onze boot en schijnt het geluid van de motor (stroom draaien) wel leuk te vinden. De schipper vindt het maar niks, het beest is echt enorm en zwemt akelig dicht bij de boot. Magnifiek gezicht uiteraard maar ook wel eng, één botsinkje en we hebben schade. We stoppen de motor en het beest verdwijnt. En toen gingen we gijpen richting zuidwesten....
 
De kop is er af: na de start in Las Palmas zijn we nu 3 dagen onderweg en het gaat behoorlijk vlot. De eerste dagen moesten we allemaal een beetje wennen aan ons onderkomen voor de komende weken...het gebrek aan ruimte en de deining op de oceaan die zorgt voor een forse wiebel in de boot, met als gevolg een lichte insomnia bij een deel van de bemanning. Inmiddels is de gewenning daar en kon sinds gisteren ook het normale wachtschema ingaan, ook  bevorderlijk voor de goede nachtrust.
Dan het vissen, tot nu toe niet heel erg succesvol want er zijn tot nu toe twee stuks aas afgehapt door de grootste vis die we nooit vingen. Die zijn we dus kwijt maar geven niet op, er is nog voldoende lokaas om verder te hengelen en er zal dus iets lekkers gevangen gaan worden de komende tijd.
Eten aan boord gaat erg goed, Nynke heeft gisteren een uitstekende maaltijd voor ons neergezet en dat is een zeer prettig moment van de dag. Verdere gespreksonderwerpen naast vissen, zeilwedstrijden en het weer gaan voornamelijk over korfbal en de vraag is: wordt er op St. Lucia gekorfbald...