Inblåsta av mistralen

Pippi
Eva Furhoff
Wed 20 Jul 2011 14:53

Hej,

Tänkte bara berätta att vi är kvar här, inblåsta av mistralen, eller la maestrale som de säger här. Det blåser knappt kuling, men vinden driver upp höga vågor. Vi ligger bakom en stor, hög pir, betydligt större än någon jag sett i Sverige, och det är som ett fint duggregn av saltvatten ner i båtarna. Det är skum från vågorna som slår upp på piren. Intill oss har vi en svensk båt på ena sidan - väldigt roligt att träffa svenskar och utbyta erfarenheter. Det är första gången under den här resan. De sitter i sin sittbrunn och ser lite sammanbitna ut nu.

På andra sidan ligger en engelsk båt. Skepparn där sitter också i sin sittbrunn med en pipa i munnen. Han ser mycket sjömansmässig ut. Han har varit här ganska mycket och legat i just den här hamnen under tidigare mistraler. Han säger att man ligger väl skyddad här.

Tidigare i dag gick en av hans tampar sönder - första gången jag varit med om det. Jag hjälpte honom lägga dit en ny och vi kom i samspråk om vädret. Han säger att det kommer 2-3 mistraler per sommar och att det största problemet med dem just är att de driver upp höga vågor. Han tror att vi kommer få runt 5-metersvågor vid 23-tiden ikväll på andra sidan piren och att det kommer dröja till söndag tills det går att ta sig härifrån. Lite extra kinkigt är det kanske också för oss som ska norrut, mot vågorna.

Här, där vi ligger i hamnen, blåser och gungar det men det är ändå lugnt. Jag tror engelsmannens tamp gick sönder för att den var för kort och för hårt spänd, men det skulle jag aldrig våga säga till honom ... Vi har i alla fall hittat rena stormförtöjningstamparna i båten, med tjocka rep och kraftiga metallfjädrar och kedjor, det känns bra.

En positiv grej är att det är svalare idag. Temperaturen ligger strax under 30 grader och vinden bidrar till att det känns behagligare än vanligt. Och det känns bra att ligga här i hamnen och kunna följa väderdramatiken utan att behöva känna sig orolig. Samhället är verkligen jättefint, folket här trevliga och maten god. Det känns som om vi har blivit lite mer vänner med Italien här.

Ha det bra!
Eva