Day 3- Through the Low

Mariesofie
Wed 27 Nov 2013 13:21
26:12.97N 022:54.80W

Greetings all

We are now into Day 3.  Most of our stomachs are settled despite the wavy seas.  We have ironed out our routines and getting our sea legs.  The team is working very well together.  Lots of respect, lots of laughter, with fantastic seamanship.  We all feel safe.

In our first day, we noted a strong Low pressure building up which would somewhat stall our progress if we followed the chain of other boats.  So we chose to head North of the Low, as lone rangers, knowing we would hit the Low somewhat the center and experience some weather.   That happened this morning.  Rain, Rain and Rain with moderate seas.  But the crew was fantastic and now that we are west of it, we feel we have the advantage with good trade winds picking up within the next 24 hours.

Some highlights outside of us all getting very wet, but enjoying it:

We saw a school of dolphins, not just a few but a whole school.  At least we caught about 50 jumping out of the water. It was so cool.  Some were racing side by side (like 7 or 8 together).  Others were just wanting to follow the boat along side.  We even caught 2 jumping in the air symmetrically.

We are eating well:  Lamb shanks with potatoes, Chili con-carne and Salmon meals so far - Thanks Susy

John got the sowing machine out and made a sleepers catch to keep Jan and Marie from falling off the bed while asleep.

Boat is doing really well.  She sails fast for a family boat.

See you in a few more days.Kære alle,

Vi er nu på dag 3. For de flestes vedkommende er maverne på plads, på trods af høje bølger og jævn vind. Vi er kommet godt ind i vagtrutinerne og vores sø-ben har indfundet sig. Holdet arbejder godt sammen. Masser af respekt og masser af latter med et fantastisk sømandskab. Vi føler os alle sikre.

På førstedagen bemærkede vi et kraftigt lavtryk der byggede sig op, som nødvendigvis måtte sænke vores fart, hvis tog den samme rute som de andre både. Så vi valgte at søge nord over lavtrykket, som enlige riddere, med bevidstheden om, at vi ville søge ind mod midten af lavtrykket og opleve noget kraftigere vind og vejr. Det skete så her til morgen. Regn, regn og atter regn med moderate bølger og blæst. Men besætningen klarede det fantastisk, og nu da vi er nord for lavtrykket, føler vi, at vi har en fordel i forbindelse med at fange nogle gode vinde inden for de næste 24 timer.

Nogle højdepunkter ud over at vi blev gennemblødte:

Her til formiddag så vi kæmpe flok delfiner. Vi fik øje på mindste 50 delfiner der hoppede op og ned i vandet. Det var så fedt. Nogle svømmede om kap (ca. 7-8 stykker ad gangen) og andre fulgte os nysgerrigt ved siden af båden. Vi så endda to delfiner der hoppede op af vandet symmetrisk.

Vi spiser godt: Lammeskank med kartofler, Chili con carne og lækker laks indtil videre - tak Suzy.

John hev symaskinen frem og syede slingregrej, som skal forhindre Marie og Jan i at falde ud af sengen, når de sover. 

Båden har det rigtig fint. Hun sejler hurtigt på trods af at det er en familiebåd. 

Vi ses igen om et par dage.