12:45.78S 38:38.71W

Valentina
Sat 24 Jul 2010 19:35

Tänään saavuimme hyvän Jeesuksen saarelle (Ilha do Bom Jesus), jonka lahdelmaan jäimme ankkuriin. Nyt juuri odottelemme, että sadekuuro menisi ohi, ennen kuin lähdemme kumiveneellä tutustumaan rannalla olevaan pikku kylään. Tämä alkaa olla jo vähän idyllisempää Bahiaa kuin Salvador.

Täsmennyksenä noihin viittauksiini evoluutioteoriasta todettakoon, että niissä tosiaan alkujaan puhuttiin soveliaimpien yksilöiden kyvystä säilyä hengissä. Mutta lajin kehityksen kannalta hengissä säilymisellä ei sinällään ole merkitystä, ellei se johda lisääntymiseen. Siksi mielestäni soveltuvuutta pitäisi mitata nimenomaan lisääntymiskyvyllä. Perinnöllisyysteoriaahan nämä varhaiset evoluutiopioneerit eivät oikein vielä ymmärtäneet. Mutta kunnia heille siitä, että he uskalsivat pitää silmänsä auki tehdä oikeat johtopäätökset.

Yhteiskuntafilosofien vaikutus Darwinin ajatteluun on tietysti spekulaatiota, mutta ainakin hänen oman todistuksensa mukaan Malthusin ajatuksilla on ollut ratkaiseva merkitys.

Koko evoluutioteoria olisi yhtä hyvin voinut mennät Alfred Wallacen nimiin. Kun Darwin sai käsiinsä Wallacen lähettämän kirjeen, hän kirjoitti muistiinpanoissaan sen olevan kuin hyvä tiivistelmä hänen itsensä toistaiseksi salassa pitämästään teoriasta. On paljon todistusaineistoa sen puolesta, että Darwin oli aikonut julkaista teoriansa vasta postuumisti (välttääkseen turhaa hälyä ja mielipahaa), mutta muutti kai mielensä, ehtiäkseen ensimmäisenä.

Myös Wallace oli muuten Malthusinsa lukenut. Ja Wallecen suhtautuminen alkuasukkaisiin oli huomattavasti modernimpi kuin Darwinin, jolle ne tuntuivat olevan kuin jokin eläimen ja ihmisen välimuoto, joka pian pitäisi käännyttää kristinuskoon ja yrittää jollain tavalla sivistää. Hänellä oli myös epäonnea. Hänen Amazonin alueelta keräämänsä laaja kokoelma muistiinpanoineen tuhoutui laivapalossa. Myöhemmin hän teki laaja tutkimustyötä Indonesiassa. Käsittääkseni hän herrasmiehen ei lähtenyt taistelemaan siitä, kuka kehitti evoluutioteorian, koska Darwin oli ehtinyt ensin, vaikka olikin kirjoittanut sen vain pöytälaatikkoon.

Mutta historiankirjat muistavat aina vain yhden nimen ja tällä kertaa se oli Darwin. Klassisessa talousteoriassa se on Adam Smith, eikä joku peräkylän kirkkoherra Chydenius. Aatehistorian (ja muunkin historia) tapahtumien kirjo on niin laaja ja monipolveinen, että se ei yksinkertaisesti mahdu kirjan kansien väliin.

Yhtä kaikki. evoluutioteoria oli vallankumouksellinen, koska se todisti luomakunnan olevan dynaaminen eikä staattinen. Olisiko tässä yhteiskunta- ja taloustieteillä, tai pikemminkin –ideologioilla, jotain opittavaa. Nehän puhuvat aina jonkin staattisen ihannemallin puolesta.