Montenegro

Valentina
Fri 7 Aug 2015 16:04

Muutama päivä on vierähtänyt tavanomaisissa huoltohommissa ja nyt olemme valmiita kotimatkaa varten.

 

Kirjoitan joitain kommentteja vaikutelmistani maasta. Faktatietoihini kannattaa suhtautua varauksella. Kun olemme sattuneet kävelemään jonkun turisti-infon ohi ja siellä ei ole ollut erityisemmin ruuhkaa, olemme poikenneet rupattelemassa. Henkilökunnan englannin kielen taito on niissä vaihdellut hyvästä välttävään. Olen osittain kysynyt samoja kysymyksiä ja yllättäen saamani vastaukset ovat aika lailla poikenneet.

 

Jos aloitan positiivisista asioista matkailijan kannalta, niin hintataso on edullisempi kuin Kroatiassa. Myös ravintolaruoka on ollut keskimäärin parempaa ja mielenkiintoisempaa. Tosin otanta on meillä Montenegron osalta niin pieni, että sattumalla voi olla osuutta.

 

Kroatia on EU:n jäsen ja sillä on oma valuutta. Montenegro ei ole EU:n jäsen ja se käyttää valuuttana euroa.

 

Mielestäni Montenegron ja Kroatian välillä on yllättävänkin suuri kulttuuriero, vaikka asukkaat itse ovat sitä mieltä, että suurin piirtein samaa porukkaa ollaan entisen Jugoslavian kansalaisina. Jollain tavoin tunnelma on hyvin erilainen. Tärkein uskonto on ortodoksisuus, katolilaisuutta on lähinnä rannikkoalueella. Ja sitten on muslimeja ym. Tosin yhtään moskeijaa emme ole nähneet, kirkkoja sitäkin enemmän. Eikä tällä sen enempää kuin Kroatiassa ole näkynyt mustia miehiä muutamaa turistia lukuun ottamatta. Eikä romaanikerjäläisiä vaikka voisi ajatella, että etenkin Kroatiassa on paljon anteliaita ja vauraita matkailijoita … miksiköhän? Kovin valikoivasti pakolaisvirrat myös kohdistuvat eri maihin.

 

Kroatiaan verrattuna kaupungit ovat paljon epäsiistimpiä. Etenkin Kotorin sisemmän lahden vesi on sameaa ja vedessä kelluu kaikenlaista roskaa. Kielitaito länsieurooppalaisen turistin näkökulmasta on heikko. Kroatiassa puhuttiin aika usein englantia, saksaa ja italiaa, täällä ei. Tärkeimmät turistivirrat tulevatkin itäisen Euroopan slaavilaisista maista kuten Venäjältä ja Serbiasta. Myös ukrainalaiset turistit ainakin ennen ovat olleet tärkeä asiakasryhmä. Ei tämä loma- ja purjehduskohteena vedä vertoja Kroatialle mutta on kuitenkin eksoottisempi meikäläisen näkökulmasta.

 

Nyt purjehdusblogimme jää taas tauolle ja ehkä jatkuu ensi kesäkuussa.