44:07.15N 15:13.62E

Valentina
Sun 21 Jun 2015 14:11

Vaihdoimme salmen toiselle puolelle mantereelle olevaan Zadarin kaupungiin odottamaan miehistötäydennystä saapuvaksi. Zadar on vajaan sadantuhannen asukkaan kaupunki ja Kroatian viidenneksi suurin eli vähän liian iso meidän makuumme, mutta sillä on pitkä ja keskeinen rooli maan historiassa.

 

Kroatiassa on ollut asutusta jo kymmenen tuhatta vuotta sitten ja varhaisimmat tunnetut asukkaat täällä olivat illyyrit. Myöhemmin tänne levittäytyi kreikkalaisia siirtokuntia ennen kuin roomalaiset alkoivat vyöryttää. Slaaveja alkoi tulla vasta 600-luvulla sisämaahan. Yhden heimon nimi oli Hrvat, josta on tullut maan kroatiankielinen nimi Hrvatska. Hrvat nimi itsessään on ilmeisesti persialaista alkuperää.

 

Kaarle Suuren frankit valtasivat Dalmatian rannikkoalueen 800-luvulla ja rannikko kuului Bysantin valtapiiriin. Kroatian kuningas Tomislav sai noin vuonna 1000 Dalmatian Bulgarian Simeonilta, mutta Unkarin valta oli nousussa ja kroaatit tunnustivat 1102 Unkarin kuninkaan hallitsijakseen. Mongolit hyökkäsivät kroatiaan 1242 ja saivat paljon hävitystä aikaiseksi.

 

Venetsia sai pikku hiljaa rannikon kaupungit otteeseensa 1400-luvulta alkaen ja verotti ankaralla kädellä. Samaan aikaan ottomaanit valloittivat Unkarin ja Kroatia jäi rajaseuduksi. Zadaria he eivät onnistuneet valloittamaan. Habsburgit pysäyttivät turkkilaiset 1593, mutta rannikko säilyi pitkään venetsialaisten hallussa.

 

Ranska Napoleonin johdolla hallitsi aluetta lyhyesti 1800-luvun alussa ja sen jälkeen se liitettiin Itävalta-Unkariin. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Kroatia julistautui itsenäiseksi ja liittyi serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskuntaan, josta tuli Jugoslavia. Toisen maailmansodan aikaan Akselivallat valloittivat Kroatian ja sodan jälkeen Tito pisti pystyyn oman sosialistisen Jugoslavian. Nykyinen Kroatia julistautui itsenäiseksi 1991.

 

Rannikkoseudulla oli paljon italialaista väestöä ja sodan jälkeen mm. Zadarista lähes kaikki joutuivat lähtemään Italiaan. Mutta italialainen vaikutus näkyy vielä nykyisinkin Dalmatiassa. Taloudellisesti Saksa dominoi aluetta.

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image